2024.03.28, Csütörtök

A tanulás megfiatalítja a lelket! – Új tanév indul a Harmadik Kor Egyetemén

2017.02.20. 13:15

2017 márciusában új tanévvel folytatódik a Kecskeméten és környékén élő nyugdíjasok számára meghirdetett Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű két féléves szabadegyetemi program. Február 20-án a tanév ünnepélyes megnyitójának ezúttal is a kecskeméti Városháza díszterme adott otthont.

Hirdetés

A tavalyi évben nagy sikernek örvendő Harmadik Kor Egyeteme előadássorozata idén is a Pécsi Tudományegyetem szervezésében és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.

A 10 órakor kezdődő megnyitó ünnepség elején a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar kellemes kórusénekléssel járult hozzá az új tanév megnyitásához, majd Dr. Tiba István, a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége elnöke köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta, hogy észre kell venni az idősekben rejlő értékeket, kapacitást, hiszen tapasztalataik értékes humántőkeként szolgálnak, melyeket hasznosítani kell. A technológia fejlődése azonban mindenkitől megköveteli az új ismeretek elsajátítását. Ezt kívánja elősegíteni az immár negyedik alkalommal induló Harmadik Kor Egyeteme.

A megnyitó ceremónia folytatásában köszöntőt mondott Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, valamint Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem KPVK, Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ tanszékvezető-igazgatója.

Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető-igazgatója gondolatainak megosztásához ismét segítségül hívott egy Babits-verset. A versből idézve kiemelte az időskorú emberekben lévő láng ébrentartásának fontosságát. Az aktív, teljes élet időskori feltételeinek megteremtése fontos társadalmi és gazdasági feladat. Ennek a gondolatnak a jegyében indult és állt a Kecskeméti Önkormányzat is a Harmadik Kor Egyeteme program mellé. Az önkormányzat felismerte, hogy csak akkor tudja a megfelelő életminőséget megteremteni, ha odafigyel az idősek oktatására. A Harmadik Kor Egyeteme program segít rávilágítani arra, hogy a tanulás valóban megfiatalítja a lelket. Nem véletlen, hogy a kecskeméti Harmadik Kor Egyetemét kecskeméti példának is hívják, mivel a képzés családias jellege mellett jogi értelemben is valódi hallgatóivá, az egyetem polgáraivá vállnak az képzésbe bekapcsolódó időskorúak. Büszke rá, hogy Kecskeméten indíthatták el az első olyan egyedülálló mesterképzést is, melynek csak időskorú hallgatói voltak. Az idén megújul a Harmadik Kor Egyeteme program, annak érdekében, hogy akik korábban hallgatói voltak ezúttal is betudjanak kapcsolódni a program életébe.

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, köszöntőjében kiegészítve az elhangzottakat elmondta, hogy Kecskemét városának idősei rendkívüliek, hiszen nagyon komoly önmotivációval bírnak, mivel a város nyugdíjasklubjaiban van annyi aktivitás, hogy ők hozzák a saját programjaikat, javaslataikat. Ez mindenféleképpen példaértékű. A Harmadik Kor Egyeteme kimondottan fontos a város számára, és továbbra is örömmel fogják támogatni.

Mák Kornél köszöntője végén megtartotta a Harmadik Kor Egyeteme első előadását, amelyben érdekes történetekkel megfűszerezve felvázolta a jelenlévőknek a Kecskeméti Önkormányzat idősügyi stratégiáját is.

Galéria

KecskemétoktatásHarmadik Kor Egyeteme2017Pécsi Tudományegyetemtanévnyitó ünnepség