2021.09.23, Csütörtök

Valóra válhat egy kecskeméti snowboardos olimpiai álma

msbsz.hu

2017.01.14. 13:17

A kecskeméti Fricz Botond tavaly olyannyira eredményes szezont zárt, hogy erre az évre sikeresen összegyűjtött annyi pontot, mely elegendőnek számít ahhoz, hogy elinduljon a FIS Snowboard Világkupa versenyein. Ez a legmagasabb szintű sorozat a felnőtt versenyzők számára, ahonnan ki lehet jutni az olimpiára. A fiatal snowboardosnak is ez a távlati célja 2022-re.

Hirdetés

A 16 éves kecskeméti snowboardos a hétvégén áll rajthoz először a FIS Slopestyle Világkupában.

A korábbi Európa-kupa versenyek és junior világbajnokság után a világkupa óriási ugrást jelent Fricz Botond számára. Tavaly még nem is volt tervben, hogy már idén világkupázik, de annyira jól teljesített, hogy Bekényi Ádám szövetségi kapitánnyal közösen úgy látták, nincs mire várni. Minél előbb sikerül a legmagasabb szinten versenytapasztalatot szereznie, annál gyorsabban tud fejlődni. Éppen ezért egyelőre semmilyen elvárás nincs a kecskeméti snowboardossal szemben.

A hétvégén az ausztriai Kreischbergen rendezik a soron következő világkupa-versenyt. Ez a síterep adott otthont a két évvel ezelőtti világbajnokságnak. A pálya profi, a körülmények kiválóak. A verseny selejtezőit pénteken, a döntőt pedig szombaton tartják.

Boti egy visszafogott és egy bátrabb koreográfiával készült a selejtezőre. Az edzések után örömmel számolt be a haladásról:

„Az edzés ma nagyon jól ment, többször is sikerült letennem a versenykörömet! A pálya nagyon jó, nagyon élvezem! A mezőny elég durva, nagyon ügyesek :)”

Boti mezőnyre vonatkozó jellemzése valóban helytálló. Hatvanan indulnak összesen, köztük számos, nemzetközi szinten is elismert snowboardos, világkupa-veteránok, világbajnoki és X Games-érmesek. Érezhető, hogy megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, melyre a szükséges pontszámot csak a FIS Világkupa versenyein lehet megszerezni.

Fricz Botond 2015 szeptembere óta a schladmingi Ski-Handelsschule snowboard tagozatára jár, ahol korábban sikeres elődei, Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is tanultak. Ez lehetőséget kínál számára, hogy kellő időt tudjon fordítani a snowboardozásra. Idei céljai között a tapasztalatszerzés mellett a márciusi junior világbajnokság szerepel, ahol szeretne döntőbe jutni.

Kecskemétversenyolimpiatéli sportsnowboard

Hirdetés

Hirdetés