2020.02.21, Péntek
Tűzvizsgálói konferencián ült össze megyénk katasztrófavédelmi állománya
Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy

Tűzvizsgálói konferencián ült össze megyénk katasztrófavédelmi állománya

bacs.katasztrofavedelem.hu

2016.12.15. 09:01

„Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel tudományos értekezést tartott a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten ebben az évben immár harmadik alkalommal. A konferencián a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében.

Hirdetés

Az esemény fővédnöke dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője volt. A konferencián mintegy százan vettek részt. A rendezvény vendégeit köszöntötte Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke, dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Kovács Zoltán tű. alezredes a BM OKF képviseletében. A konferencia levezető elnök Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes volt.

A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen elsőként a tűzesetek vizsgálata során alkalmazott számítógépes tűzmodellezés szerepéről hallhattak az érdeklődők Szikra Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársának és dr. Takács Lajos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docensének előadásában. Farkas Sándor tű. alezredes, tűzvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő korábbi tűzesetek vizsgálati tapasztalatait elemezte és összegezte, majd számos gyakorlati példán keresztül szemléltette. Ezt követően Koza László igazságügyi szakértő részletes beszámolóját hallgathatták meg a résztvevők a tűzzel érintett gázpalackok vizsgálatának tapasztalatairól. A gyújtogatások vizsgálatának tapasztalatairól Bogdány Gyula r. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője számolt be. A témához szorosan kapcsolódóan szóltak Nagy László tű. őrnagy és Szépe Attila tű. főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálói a szándékos tűzokozás vizsgálatának sajátosságairól. A konferencia nem csak hazai témákkal foglalkozott, hiszen a külföldi tűzesetek során nyert információkat Lestyán Mária, a Rockwool Kft. fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgatójától szerezhettek a megjelentek, mely előadás témája a kórháztüzek tárgykörét ölelte fel. Borsos Tibor tűzvédelmi igazságügyi szakértő tűzesetek tapasztalatainak feldolgozásáról beszélt, melyekre alapozva célzott fejlesztések valósultak meg egy gazdasági társaság telephelyén.

A konferencia társszervezői a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete voltak.

KecskemétBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságTűzvizsgálói konferenciaTűzmegelőzési Bizottságértekezés

Hirdetés

Hirdetés