2024.04.26, Péntek

Partnertalálkozó a MegaLux csapattal

Pallasz Athéné Egyetem / Bugány János

2016.12.12. 09:23

Az ünnepélyes díjátadón a MegaLux csapat a legsikeresebb debütálónak járó és a Nemzetközi Napenergia Szövetség elismerő díját is átvehette.

Hirdetés

Bár a Pallasz Athéné Egyetem MegaLux járműépítő csapatának világraszóló őszi eredménye a hazai és nemzetközi sajtóban már közvetlenül az eseményt követően is előkelő helyen szerepelt, ám a „sikerkovácsok" sajtótájékoztatóján és élménybeszámolóval egybekötött partnertalálkozóján úgy tűnt, mintha ezen a napon tértek volna haza a South African Solar Challenge elnevezésű megmérettetésről.

 

A város, az egyetem, a támogatók és a média megjelent képviselői egyaránt hősöknek kijáró tisztelettel méltatták a szeptember végén expedícióval felérő kalandokra, megpróbáltatásokra és megmérettetésre vállalkozó gárdát.

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia például elismerését kifejezve innovatív és inspiráló jelzőkkel illette a járműépítőket és világra szólónak nevezte teljesítményüket. A MegaLux projekt olyan kezdeményezés, amelyben érdemes hinni, illetve amelynek részesei megérdemlik és igénylik is az újabb és újabb kihívásokat, lehetőségeket.

 

Varga László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány – mint gyémánt fokozatú támogató - kuratóriumi elnöke köszöntőjében arról beszélt: a fejlesztők sikere és maga a jármű a PADMA számára is büszkeség. Emellett kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a szervezet támogatási politikája a kritikák ellenére hatékony és eredményes – mondta hozzátéve, hogy idén ősszel a csapat újra világhírűvé tette az egyetemet és Kecskemétet, s bízik abban, hogy a következő években is hasonló dicsőségekkel örvendezteti meg egyre népesebb támogató- és szurkolótáborát.


Dr. Kovács Lóránt, a PAE GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a MegaLux létrehozásával egy újszerű és jövőbe mutató oktatási tevékenység nyert végképp létjogosultságot, melyben a járműépítőket is beleértve, ma már összesen megközelítőleg az intézmény 200 hallgatója vesz részt. Nagyságrendje tehát a duális képzésével összemérhető – húzta alá jelezve, hogy talán a legnagyobb érték ebben a hallgatók, az oktatók és a céges partnerek közösségteremtő, alkotó együttműködése, mely a köszönet és elismerés mellett a további ösztönzésre, bizalomra és támogatásra is érdemes.

A South African Solar Challenge elnevezésű versenyen induló csapatoknak szeptember 24-től október 1-ig kellett eljutniuk Pretoriából Fokvárosba különböző utakon és útviszonyok, valamint szélsőséges időjárási körülmények között, a közúti forgalomban. Az embert és technikát próbáló küzdelemben a kecskemétiek, a tapasztaltabb és lényegesen gazdagabb hollandok és japánok után az előkelő harmadik helyet szerezték meg, 4033 kilométerrel közel dupláját teljesítve a Pretoria-Fokváros közötti kötelező távnak.

KecskemétKecskemétPallasz Athéné EgyetemmegaluxSouth African Solar Challenge