2024.03.28, Csütörtök

Meghitt hangulatú hangversenysorozat idézi meg a karácsony szépségét

mti

2016.12.12. 13:39

Rákász Gergely koncertorgonista országos ünnepi hangversenysorozatával tiszteleg a 260 éve született Mozart előtt Kecskeméten és környékén is.

Hirdetés

Rákász Gergely elmondta: az ünnep közeledtével a lelki felkészülést, a ráhangolódást segítő, bensőséges hangulatú koncertsorozattal idézi meg az éjféli misék, a nagyszülőkkel, rokonokkal közösen megünnepelt karácsonyok meghitt hangulatát.

A Mozart-év kapcsán a többségében templomokban felcsendülő orgonajátéka során megelevenedik az osztrák zeneszerző vidám, szertelen, ugyanakkor zseniális világa. Mint elmondta, Mozart erősen hitt abban, hogy szépséggel, erővel és bölcsességgel élve az emberi lélek nemesedhet. A koncert műsora így ezt a gondolatmenetet követi.

Rákász Gergely úgy fogalmazott: előadóművészként az a feladata, hogy utat találva alkotó és hallgató között, tolmácsként teremtsen kapcsolatot a régi és mai kor embere között. A darabok előtt elhangzó zenetörténeti kommentárok, a történelmi háttér és korrajz a művek keletkezésének körülményeit festik le, megidézve atmoszférájukat, és magát a zeneszerzőt, hogy a hallgatók a zene élvezete mellett az adott korszakból is pillanatképet kaphassanak. Kiemelte: ünnepi műsorába Mozart művei mellett a nagy előd Bach és a kortárs Beethoven darabjaiból is válogatott.

Hangversenysorozata Orosháza, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szolnok, Zalaegerszeg és Budapest után Székesfehérváron, Komáromban, Tatán, Kaposváron, Dunaújvárosban, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Győrött, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason folytatódik és január 14-én Dombóváron zárul.

Rákász Gergely 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2016-ig több mint ezer fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a műfajt és a hangszert. Iskolai programja keretében a fiatalabb korosztály körében is népszerűsíti a komolyzenét. Eddigi hét szólóalbuma után 2017-ben új, karácsonyi lemezzel jelentkezik.

KecskemétkarácsonyRákász Gergelyünnepi hangversenysorozatMozart