2024.04.23, Kedd
Óriási hiányt pótol ez a Kecskeméten építendő szociális intézmény
latimes.com

Óriási hiányt pótol ez a Kecskeméten építendő szociális intézmény

mti, magyarepitok.hu

2016.11.29. 12:39

351 millió forintból épül nappali otthon fiatal felnőtt autisták ellátására, akik számára nagyon kevés ellátóhely létezik az országban.

Hirdetés

Otthon épül fiatal felnőtt autisták, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátására Kecskeméten - tájékoztatott Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere.

Kecskemét önkormányzata 351 millió forintot nyert el a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretében a 48 személyes otthon létrehozására, amely Homokbányán, az egykori orosz laktanya területén épül meg 2018 nyarára.

A tervezett beruházással egy új, eddig hiányzó szociális szolgáltatás, huszonnégy fiatal felnőtt autista nappali ellátása valósul meg. Emellett lehetővé válik az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátásának bővítése is. A polgármester kiemelte: mindezzel Kecskeméten - az országban egyedülálló módon - megvalósul az autizmussal élők ellátása az óvodától a felnőttkorig, miközben a családjuktól sem szakadnak el.

 

Ez lesz Bács-Kiskun megye első felnőttintézménye autisták számára

Hollóné Ruska Zsuzsanna, a Kecskeméti Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője elmondta: intézményük autizmuscentrumának óvodai, általános iskolai és szakiskolai képzésében 106 gyerek és fiatal vesz részt.

Az új otthon óriási hiányt pótol majd – hangsúlyozta Hollóné. Intézményükben az autista fiatalok a tankötelezettségi kor betöltéséig, vagyis a 16. életévükig maradhatnak, kivéve a szakiskolába kerülőket, akik akár 23 éves korukig is. Az iskolát elhagyók számára azonban országosan is kevés az ellátóhely, kifejezetten autizmussal élők számára a megyében nincs is felnőttintézmény. Rendszerükből az elmúlt nyolc-tíz évben 14 kecskeméti tanuló került ki, a következő öt évben pedig szakiskolásaik közül újabb kilenc diák tölti be a 23. életévét.

KecskemétKecskemétHomokbányafelnőtt autistákterület- és településfejlesztési operatív program