2024.04.20, Szombat

Több mint 50 helyszínen mintegy 120 mesefilm a 4. Országos Rajzfilmünnepen

MTI

2016.10.19. 12:58

Országszerte több mint 50 helyszínen - köztük Kecskeméten és Tiszakécskén is - mintegy 120 magyar és nemzetközi, valamint klasszikus és kortárs animációval várja a közönséget az immáron negyedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep október 29-én.

Hirdetés

 Az Országos Rajzfilmünnep a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét - mondta el M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a fesztivál ötletgazdája és a Kedd Animációs Stúdió vezetője az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. Az idei helyszínek között van a főváros mellett Kecskemét, Balassagyarmat, Cegléd, Dunaújváros, Sárospatak, Szentendre, Szombathely, valamint Zalakaros és Adony is.
    

Hozzáfűzte: a hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával szeretnének tenni azért is, hogy megnyerjék a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat.
    

Az idei rendezvényen kiemelt szerepet kapnak a jövőre 40 éves első egész estés magyar rajzfilm, a Ludas Matyi alkotója, Dargay Attila (1927-2009) filmjei - hangsúlyozta Sánta László projektvezető. Emellett szerepel a kínálatban a Vuk, a Macskafogó, a Szaffi, a Magyar Népmesék, a népszerű Bogyó és Babóca és a Kecskeméti Animációs FilmFesztivál díjnyerteseinek válogatásai is.
    

A rajzfilmünnep fővédnöke Dargay Attila özvegye, Henrik Irén, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt: bár sok a jó animáció, kevés a kifejezetten gyerekeknek készült mai alkotás, ezért nemes cél újra megismertetni a magyar animáció 1990-es évekkel lezáródó első aranykorának termését.
A gyerekek nagyon érzékenyek és aktívak, nagyon nehéz filmet készíteni nekik - hangsúlyozta, felidézve, hogy Dargay Attila félkész forgatókönyveit általában gyerekeknek elmesélve tesztelte, figyelve minden reakciójukat.
    

A részletes program a rajzfilmunnep.hu oldalon olvasható.

Kecskeméten az Otthon Moziban válogatást lehet majd megnézni az Anilouge Nemzetközi Animációs Filmfesztivál filmjeiből.

A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Kecskemétanimációs filmrajzfilmünnep