2020.05.30, Szombat
Kecskemétről irányították a bűnszervezetet

Kecskemétről irányították a bűnszervezetet

MTI

2016.10.26. 12:11

Nyolcszázmilliós áfacsalás, tizenketten előzetesben.

Hirdetés

Főként csokoládéval, kávéval, energiaitallal és pelenkával üzleteltek azok az áfacsalók, akiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai fogtak el - közölte szerdán a NAV.

 

A Kecskemétről irányított bűnszervezet a Csehországból és Szlovákiából beszerzett termékek után nem fizette be az általános forgalmi adót (áfa), hanem valós tevékenységet nem végző magyar cégek nevében újra számlákat állítottak ki Csehországba és Szlovákiába.

Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy Borsod megyei vállalat is használta csaláshoz. Ez a cég elsősorban cukrot és csokoládét szerzett be az Európai Unió tagállamaiból, a termékeket azonban belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal.

Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját. 
   

 A NAV az ország majdnem minden megyéjében tartott házkutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták. Az akcióval a cégek jogosulatlan áfa-visszaigényléseit sikerült megakadályozni.
   

A pénzügyi nyomozók tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás miatt, akik közül tizenkettőt őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Kecskemétáfacsalás

Hirdetés

Hirdetés