2024.04.27, Szombat

A volt Városi Mozi lett Az Év Háza Bács-Kiskun megyében

kecskemetitv.hu

2016.10.20. 08:32

Minden apró részletben ott rejlik a 103 évvel ezelőtt megépített Városi Mozi eredeti arculata. Ez a generál építésztervezőnek, Farkas Gábornak és társtervező kollégáinak köszönhető. Ők álmodták újra a Rákóczi út egyik legpompásabb épületét, amiért az „Év Háza Bács-Kiskun megyében” díjat is elnyerték.

Hirdetés

„Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ezzel foglakozhattunk, annál is inkább, mert az építészeknek műemléket tervezni az mindig egy ünnep. Főként akkor, ha abban a városban van az a műemlék, ahol élünk, mert ott meg ez még nagyobb” – fogalmazott a generál építész tervező, az Ybl-díjas Farkas Gábor.

 

A műemléki védettség alatt álló, volt Városi Mozi épületének felújítása és átalakítása Boros Pál, Csuvár Zsolt, Mónus Krisztián és Vinczellér Zsolt kezeinek kiváló munkáját is hirdeti.

 

Levéltári kutatások mellett személyes visszaemlékezésekre is hagyatkoztak az építészek. Az épület 1999-es bezárását követően működött itt bár és disco is. Sok minden eltűnt ez idő alatt.

 

A komoly műszaki problémákon felülkerekedve a belső tereket szabadon formálták, de az épületkülsőnél a műemléki jelleget megtartották. Több díszt például eredeti formában újra kellett gyártatni. A homlokzat színe, amely jól kiemeli a finom részleteket, ugyan olyan, mint 1913-ban volt.

 

Az ünnepségen nemcsak „Az év háza Bács-Kiskun megyében” pályázat eredményét ismertették. A megyei építész kamara elnöksége a Bács-Kiskun Építészetéért-díjat is átadta. Olyan személy részesülhet ebben az elismerésben, aki más szakterületen működik, de sokat tesz az építészet ügyéért. Ezúttal Walter Péter fotóművésznek ítélték oda.

 

KecskemétVárosi MoziFarkas Gábor