2024.04.20, Szombat

A Kodály Intézet mintaiskola-programja Kecskeméten is elindul

MTI

2016.10.13. 14:31

Még ősszel elindulhat a Kodály-módszerre épülő mintatagozat a Kecskeméti Református Általános Iskolában.

Hirdetés

Kodály Zoltán világhírű ének-zene oktatási módszerére épülő, de már a 21. századi eszközöket is alkalmazó mintaiskola-programról szóló együttműködési megállapodást írt alá a Zeneakadémia és a Református Általános Iskola.

    

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán elmondta: a mintaprogram célja megmutatni, hogy heti egy-két óra zenei és egyben lelki neveléssel is kiemelkedő eredményeket lehet elérni, hiszen a művészetek nagyon fontosak a gyerekek nevelésében. 
    
Nemes László Norbert, a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója emlékeztetett: a Kodály-módszer a 21. században elnevezésű projekt során elkészült kerettanterv gyakorlati kipróbálása két évvel ezelőtt Budapesten kezdődött el. Eközben a Kodály Intézet műhelyében elkészült a Kodály-módszer gyakorlati megújítását célzó program általános iskolák számára adaptált változata. 
    

A kecskeméti mintatagozat újdonsága, hogy az ének-zene órák központi tevékenysége, az éneklés mellé a mozgás élménye társul. Ez részben irányított, zenét követő, másrészt improvizált, szabad mozgás. Az újszerű elvek alapján vezetett órákon tehát nem az elméleti ismeretek elsajátításán van a hangsúly, hanem a zenei tevékenységen keresztül megvalósuló személyiségfejlesztésen.

 

Az egymás elfogadására, az együttműködésre ösztönző pedagógiai alapelveken nyugvó játékos módszerek fejlesztik a hosszú távú figyelem és koncentrációkészséget, a ritmusérzéket, miközben közösségi élményt jelentenek.
    

Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnök lelkésze elmondta: az egyházi hitélethez mindig is szorosan hozzátartozott az ének-zenei kultúra és nevelés. Az ének-zenei oktatás terhének csökkentését, a továbbfejlesztéséhez nyújtott segítséget ezért örömmel fogadják.

KecskemétoktatásKodály IntézetKodály módszerReformátus Általános Iskola