2024.04.26, Péntek

Mobilitási Hét és Autómentes Nap Kecskeméten – képes beszámolóval

2016.09.18. 13:53

A környezettudatosabb közlekedésre szeretnék felhívni az emberek figyelmét, a helyi hatóságokat pedig a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére és támogatására ösztönöznék a Mobilitási Héten és az Autómentes Napon.

Hirdetés

Az Európai Mobilitási Hetet minden év szeptember 16. és 22. között tartják az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedési Főigazgatóságának támogatásával.

Az elmúlt években megduplázódott a hazánkban részt vevő önkormányzatok száma: a közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló programsorozathoz idén rekordszámú, 213 önkormányzat csatlakozott.

 

Autómentes Nap a jövő autóival, kerékpáros versennyel és felvonulással Kecskeméten

 

A rendezvénysorozat fő programeleme az autómentes nap szeptember 18-án, vasárnap. Persze nem azt kell elképzelni, hogy nem találkozunk egy autóval sem ma Kecskemét belvárosában, pedig igazán jó lenne, legalább egy nap erejéig.

Az idei autómentes napon több mint 30 szakmai és civil szervezet foglalkozásait és bemutatóit látogathatják az érdeklődők a Kossuth téren, Kecskeméten.

Többek közt környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, csoportfoglalkozások, előadások, tudásfelmérő tesztek, bemutatók, játékos oktatások, kézműves foglalkozások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, egyedi építésű, alternatív meghajtású járművek várjék az érdeklődőket.

Megtekinthetők a BMW i3 elektromos és a BMW i8 plug-in hibrid autók a Linartech Autóház hivatalos BMW Márkakereskedés jóvoltából.

Bemutatkozik a Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive, a Smart Fortwo Electric Drive és az elektromos B-osztály.

 

A BMW i8 plug-in hibrid is megtekinthető a főtéren

 

A 16.30-ra szervezett kerékpáros felvonulás felvezetője autója a Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive modell lesz, amely egy igazi különlegesség, jelenleg ez a világ egyik leggyorsabb elektromos autója. Álló helyzetből 100 km/h-ra 3,9 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig 250 km/h, elektronikus korlátozással.

A kerékpáros felvonulás útvonala:

Kossuth tér – Kápolna utca – Irinyi út – Március 15. utca – Nyíri út – Csabai Géza körút – Tatár sor – Jász utca - Nyíri út - Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca – Lestár tér

 

A Kiskunsági Nemzeti Park standján arra hívta fel a figyelmet, hogyan előzhetjük meg körültekintőbb vezetéssel az állatbaleseteket

 

11.00 és 16.00 óra között a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület „Kecskeméti Kétkarikás” kerékpárversenyt szervez a Batthyány utca közúti szakaszán (a Dobó körúti körforgalomtól a Lestár tér irányába).

 

Ma 18 óráig az alábbi közterületek vannak zárva az autós forgalom előtt:

Deák Ferenc tér (Alföld áruház felöli oldala), Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, Festő utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), Katona József tér, Trombita utca.

 

A MOBILITÁSI HÉT PROGRAMJAI

 

Közlekedésbiztonsági programok iskolásoknak

Szeptember 19-20-án „Bringatanoda Roadshow” elnevezésű ügyességfejlesztő és tehetségkutató, kerékpározást népszerűsítő programot szerveznek az általános iskolás 5-8. osztályos diákjai számára. A kerékpáros közlekedésbiztonságról és a kerékpárhasználat szabályairól szóló elméleti bevezetőt követően a tanulók ügyességfejlesztő akadálypályán tehetik próbára gyakorlati ismereteiket.

 

Szeptember 19-22. között a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztálya és a Közlekedésrendészeti Osztálya közreműködésével a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai számára tematikus, interaktív közlekedésbiztonsági, valamint közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozásokat szerveznek, amely során játékos foglalkozásokat tartanak a balesetmegelőzési előadók.

 

Veterán kerékpárok a Hírös Agórában

Szeptember 19-24-ig látható Papp Zoltán kecskeméti veterán kerékpárgyűjtő gyűjteményéből néhány érdekes darab. A veterán kerékpárok egy része a gyűjtő nagyapjának, annak a nagykőrösi Papp Sándornak a keze munkáját dicséri, aki a Millenium idején már egyedi, méretre szabott kerékpárokat készített, az 1920-as években pedig már sorozatban gyártotta a kerékpárokat Papp Sándor és Fia cégnéven. A családi vállalkozás 1925-ben fióküzletet nyitott Kecskeméten, majd ifj. Papp Sándor 1933-ban a családi vállalkozásból kiválva az Arany János utcában önálló kereskedést nyitott, amelyet 1951-ig, az államosításig vezetett.

 

Az autómentes napon a Városháza előtt is megtekinthető volt néhány darab a veterán gyűjteményből

 

KRESZ-Szafari a Vadaskertben

Szeptember 21-én Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében KRESZ-SZAFARI közlekedésbiztonsági akadályversenyt rendezésnek a Kecskeméti Vadaskert területén.

A versenyen negyedikes általános iskolai osztályok vehetnek részt, akik a vadaskert nyolc helyszínén kialakított, közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz is (pl. szurikáta – figyelem, kenguru – gyermekbiztonsági rendszerek, teknős béka – bukósisak nyújtotta védelem, lajhár, csiga – lassan járj tovább érsz, kígyó – bölcsesség, mókus – előrelátás,  stb.)

 

Féken tartott lendület

Szeptember 21-én és  22-én a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a Knorr Bremse Fékrendszerek Kft-vel több éve fennálló együttműködés keretein belül, a Féken Tartott Lendület program kapcsán a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola 40-40 diákja számára biztosít lehetőséget a mogyoródi Hungaroring látogatására. A programon a fiatalok vezetéstechnikai tanpályán, motoros földpályán és aszfalt pályán, valamint az off-road pályán, a gyakorlatban ismerkedhetnek a legalapvetőbb közlekedésbiztonsági, taktikai, technikai elemekkel, miközben betekintést nyerhetnek a Hungarorig életébe, történeti érdekességeibe.

Galéria

KecskemétEurópai Mobilitási Hét