2024.03.29, Péntek
Hétfőig lehet pályázni az Egyetem rektori székére
bacsmegye.hu

Hétfőig lehet pályázni az Egyetem rektori székére

szolfportal.hu

2016.09.05. 12:38

A pályázók személye egyelőre titkos, de egyikük mégis felfedte magát. November elején döntenek a pályázó személyéről.

Hirdetés

Július 1-vel jött létre a kecskeméti és szolnoki főiskolák összevonásával a Pallasz Athéné Egyetem. Alig kéthónapos az ország egyik legfiatalabb alkalmazott tudományok egyeteme. Az új intézménynek még nincs rektora, a pályázatokat szeptember 12-ig kell leadni. 

 

A szolnoki és kecskeméti főiskola összevonásából született Pallasz Athéné Egyetemnek a felvételi lebonyolítása volt az első jelentős feladata július végén.

Az új egyetem 1157 hallgatót vett fel,illetve a szám még egy kicsit változhat, mert most zajlanak a pótfelvételik, mondta Ailer Piroska a Pallasz Athéné Egyetem rektorjelöltje egy háttérbeszélgetésen.

 

A hallgatók száma 10 százalékkal és erre nagyon büszkék vagyunk– tette hozzá Ailer Piroska. Általában a vidéki felsőoktatási intézményeknél a felvett hallgatók létszáma csökkenni szokott.

Elemezték, hogy mi állhat amögött, hogy Kecskeméten nem csökken a tanulni vágyók száma. A rektorjelölt szerint a duális képzés vonzza a diákokat. A kecskeméti főiskola ugyanis már 2012-óta a Mercedes- Benzzel és a Knorr-Bremse-vel közösen indított képzést a kecskeméti főiskolán.

2012-ben adaptálták a Németországban már 40 éve működő modellt és akkor 25 hallgató kezdte meg a duális tanulmányait. 19-en idén februárban már a diplomájukat is megkapták.

A magyar felsőoktatásban a Kecskeméti Főiskola vágott bele elsőként a gyakorlatorientált képzésbe. A céljuk az volt, hogy a hallgatók és a gyakorlóüzem között kötődés alakuljon ki, a végzett diákok pedig állásajánlatot kapjanak, és tervezhető életpálya- és karriermodelljük legyen.

 

A duális képzésre egyébként tízszeres a túljelentkezés – mondta a háttérbeszélgetésen Ailer Piroska. Hozzátette, hatvan duális partnere van az egyetemnek, vagyis ennyi cégnél helyezkedhetnek el az egyetemi hallgatók.

Magas volt a léc. Az idei pontszámok viszonylag magasak lettek. A 2016-tól induló új gazdálkodási és menedzsment szakra 448 pont kellettahhoz, hogy valaki az államilag finanszírozott helyre bekerüljön. 59 nappali tagozatos és 22 levelező hallgatót vettek fel.

A nappali tagozatosok közülük csak ketten kerültek be az államilag finanszírozottként a többiek költségtérítésesként a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítványtól kérhetnek anyagi támogatást.

A levelezős hallgatók között 3 államilag finanszírozott hallgató van a többi 19 hallgató költségtérítéses. Azok a nappali tagozatos hallgatók, akik elértek legalább 350 pontot egy olyan támogatásban részesülnek, ami megegyezik a költségtérítés összegével – tette hozzá Ailer Piroska.

A számítások szerint 32 nappali tagozatos hallgatót az alapítvány támogatni tud. Az összevont két intézményeknek egyébként összesen ötezer hallgatója van – mondta Ailer Piroska. A most felvett hallgatók egyébkén már az új kampuszon tanulhatnak. Kecskeméten a „Nyugati-kapu" fejlesztési övezetében mintegy 5 hektáros területen több mint 30 ezer négyzetméteren öt épület, oktatási, igazgatási-adminisztrációs, könyvtár, kollégium, és kulturális központ épül fel. Az építés feladatát a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. látja el – mondta a rektorjelölt.

Az 1157 felvett diákból körülbelül 100 duális hallgató lesz. A következő években szeretnék a mesterszakok számát is bővíteni - mondta Ailer Piroska. A mesterszak legkorábban a tervek szerint 2018-ban tud elindulni.

Az átlagos hallgatók többnyire 10 félév alatt végzik el tanulmányaikat.
A duális képzéseknél azonban a hallgatók motiváltak. Hiszen, ha nem teljesítik időben a vizsgáikat, akkor a gyakorlati képzést nyújtó vállalat szerződést bonthat velük, és elveszíthetik a havi 70 ezer forintos ösztöndíjukat és a lehetőséget, ahol gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek.