2024.04.16, Kedd

Dél-Afrikában is bizonyíthat a kecskeméti napelemes autó

2016.09.12. 15:03

Szeptember 12-én délután indult útnak a Pallasz Athéné Egyetem MegaLux járműépítő csapata Dél-Afrikába, hogy napelemmel hajtott autójukkal átszelhessék az afrikai országot. A GAMF csapata által épített jármű tavaly Ausztráliában 46 induló csapat közül a 7. helyen ért célba.

Hirdetés

Dél-Afrikában, a South African Solar Challenge elnevezésű versenyen áll startvonalhoz a Pallas Athéné Egyetem GAMF Karának járműépítő csapata, ahol  megújuló energia segítségével nyolc nap alatt érnek Pretoriából Fokvárosba. Szemben a tavalyi ausztráliai versennyel, ahol a gyorsaság volt a cél, idén a megtett kilométerek számítanak majd.

 

A MegaLux csapat

 

A csapat a Challenger kategóriában indul, ahol a járművek energiaforrása egy hat négyzetméteres Si-monokristályos napelem-tábla. A MegaLux csapat versenyautója is egy ilyen különleges jármű, amely a napelemen keresztül szedi össze a működéséhez szükséges energiát és azt elraktározza akkumulátoraiban. Az autó tömege mindössze 165 kg, a maximális sebessége pedig 130 km/óra.

A verseny célja, hogy a járműfejlesztő csapatok olyan jármű kifejlesztésére törekedjenek, amely világossá teszi, hogy mennyire fontos a környezetvédelem. A fenntarthatóság érdekében törekedni kell a minimális nyersanyag és energiafelhasználásra, illetve a környezetszennyezés csökkentésére.

 

 

A siker annak is köszönhető, hogy a csapatot számos cég támogatja a kezdetek óta. A csapat gyémántfokozatú támogatója a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány, a Duna Aszfalt Kft., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Kecskemét Önkormányzata és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft..

KecskemétPallas Athéné EgyetemmegaluxGamfnapelemes autó