2024.06.24, Hétfő

Világsztárok Kecskeméten az új Kodály-bérlet keretében

2016.05.19. 10:27

A Hírös Agóra színpada öt alkalommal ad otthont az új Kodály-bérlet világsztárokat is felvonultató hangversenyeinek Kecskeméten.

Hirdetés

A Hírös Agóra színpada öt alkalommal ad otthont az új Kodály-bérlet világsztárokat is felvonultató hangversenyeinek Kecskeméten. Többek között Miklósa Erika, Vizin Viktória és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar  is színpadra lép, a MÁV Szimfónikus Zenekart pedig Kobajashi Kenicsiro fogja vezényelni  - tájékoztattak a szervezők, a pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország és a kecskeméti Hírös Agóra. 

Az öt hangversenyre szóló új, klasszikus zenei koncertsorozat összeállításában fontos szempont volt, hogy a helyi komolyzenei élet kiválóságai mellett láthatóak és hallhatóak legyenek neves előadók is Kecskeméten. Új klasszikus zenei bérletet válthat a régió zeneszerető közönsége. A Hírös Agóra színpada öt alkalommal ad otthont a Kodály-bérlet világsztárokat is felvonultató hangversenyeinek.

Vizin Viktória

A sorozatot az Amerikai Egyesület Államokban élő kecskeméti születésű mezzoszoprán, Vizin Viktória és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja november 26-án. A nemzetközi elismerésekkel is rendelkező mezzoszoprán művésznő, Vizin Viktória fellépett már olyan helyszíneken, mint a Metropolitan Opera New York, a London ROH vagy a Wiener Staatsoper. A  Kecskeméti Szimfonikus Zenekart nem kell bemutatni a komolyzenét kedvelő közönségnek, hiszen rendszeres résztvevője olyan kiemelkedő városi rendezvényeknek, mint a Zenei Világnap, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, a Kodály Fesztivál, vagy Kodály Zoltán és Katona József születésnapja.

A november 26-i esten fellép még Gyergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, színész, Molnár Ágnes, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház művésze és Kovács István operaénekes is.

Miklósa Erika lesz a partnere a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak 2017. január 26-án. Az operaénekesnő Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig, különleges hangjával meghódította a világot.

Vashegyi György vezényletével 2017. március 10-én lép a kecskeméti színpadra az Orfeo Zenekar, aki a régi zenei kompozíciók egyik legkiválóbb és legautentikusabb hazai megszólaltatója. Az est angol szólistája a 17-18. századi zene specialistája, Simon Standage hegedűművész lesz.

Egy különleges Kodály-estre készülnek 2017. március 31-én: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart húsz éve vezető Gerhát László vezényel. Gerhát László 1996-ban újjáalakította a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart, melynek azóta is vezető karmestere. Irányítása alatta az együttes újra állandó és meghatározó résztvevőjévé vált Kecskemét kulturális életének. 

Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Végezetül pedig jövő év május 16-án, a hangversenybérlet zárásaként Kobajashi Kenicsiro vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar lép színpadra.  A zenekar régóta szoros barátságot ápol Kobayashi Kenicsiro-val, az együttes volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt. A Mestert a mai napig különleges viszony fűzi a zenekarhoz. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozataikban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és az alapító hírnevét.

A bérlet utolsó és egyben páratlan hangversenyén a legnépszerűbb Beethoven művek hangzanak el. A kivételes estét az egyik legtöbbet játszott és „győzelem szimfóniának" is nevezett, V. szimfónia zárja.

Kobajashi Kenicsiro

- A  Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Filharmónia Magyarország  együttműködése minőségi változást és új lehetőségeket teremt Kecskemét, és a régió komolyzenét kedvelőinek - mondta Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója.

- Húsz városban összesen huszonhat felnőtt bérletünk és sorozatunk elérhető, koncertjeink évente több mint háromszázezer nézőt vonzanak - tette hozzá Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója.


Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójára egy az egész évet átölelő koncertsorozattal készül a város, amelyben nagy szerepet kap a megújulás előtt álló Kodály Intézet, a Kodály Iskola, valamint számos helyi alkotóműhely - számolt be Hörcsök Imre, a kecskeméti önkormányzat értékmegőrzési bizottságának elnöke.

(mti, Hírös Agóra)

Galéria

Kultúrahírös agóraKodály Zoltánkodály bérletmikósa erikaMÁV szimfónikus zenekarkobajashi kenicsiro