2022.06.28, Kedd

Magyar szentek a középpontban a VIII. Ikonográfiai Biennálén

2016.03.22. 09:11

Ma délután nyílik meg a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé a kecskeméti Cifra Palotában.

Ma délután nyílik meg a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé a kecskeméti Cifra Palotában. A kiállítás témája a magyar és magyarországi szentek, mottója  „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…”.

A tematikát részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Emellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra a mottó is utal: : „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” (Mentes Mihály papköltő versének kezdősora).

Azt, hogy napjaink alkotóművészei is szívesen fordulnak a magyar szentek legendáihoz, igazolta a jelentkezők nagy száma. 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri 122 alkotó 122 db művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni – mondta el ifj. Gyergyádesz László, a Biennálé rendezője és alapító kurátora, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.

A tárlat március 22-én, kedden 13 órakor nyílik meg a Cifrapalotában. Megnyitja Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az első Keresztény Ikonográfiai Biennálét 2002-ben rendezték, azóta pedig már csaknem 1000 alkotást mutattak be a Cifra Palota falai között.

A közönség is szívesen látogatja a Biennálékat, ez is mutatja, mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a hazai kiállítási palettáról - fűzte hozzá ifj. Gyergyádesz László.

A 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részeként megrendezett kiállítás megtekinthető május 29-ig. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-17 óra. Március 25-26-án csak 10-15 óra között lesz nyitva, míg március 27-28-án zárva!

A reprókon László Dániel (Szent László, 2016, vászon, olaj, 80x60 cm) és Lendvai Péter Gergely (Aszkéta, 2014, melegen formázott hutaüveg, sárgaréz, 9×9×20,5 cm) alkotása látható.

 

 

Galéria

KultúraCifra Palotakeresztény ikonográfiai biennálészentek