2019.10.22, Kedd

A Figaro házassága című vígjáték bemutatója Kecskeméten

2016.04.21. 12:55

Megkezdődtek a Figaro házassága főpróbái a kecskeméti Katona József Színházban.

Megkezdődtek a Figaro házassága főpróbái. Csapó Virág Rosina grófné, Porogi Ádám Qerubin és Trokán Nóra Susanna szerepét játsza Pierre Augustin Caron de Beaumarchais Figaro házassága című színdarabjában a kecskeméti Katona József Színházban. A vígjátékot Keszég László rendezésében április 22-én mutatják be.

A címszereplővel, Zayzon Zsolttal beszélgettek a próbafolyamatról és az első kecskeméti évadáról.

- A rendező, Keszég László azt mondta az olvasópróbán, hogy nem lesznek rizsporos parókák, hatalmas ruhák. Ezek nélkül is működik Figaro története?
- Időnként vannak nehézségeink, de ezektől még működik. Például amikor Almaviva a darab elején vissza akarja kapni az első éjszaka jogát, az nyilván furcsán hangzik a mai fülnek. De ez is szimbolikus értelmet nyer: akinek hatalma és pénze van, azt hiszi, hogy bármit megtehet. 

- Figaro miben hisz?
- Például abban, hogy az esküvője napján neki is joga van boldognak lenni. Eleinte legalább is ezt gondolja, aztán rájön, hogy milyen naiv volt. Egyébként semmi komikus vonást nem érzek a figurában, sőt, szerintem kifejezetten tragikus alak. Reggel felkel, és azt hiszi, hogy egy boldog napnak néz elébe. Aztán a következő percben romba dől minden. Mást se tesz, mint menti a menthetőt. Nem azért trükközik, hogy bolondot csináljon a hatalmaskodó Almavivából, hanem hogy feleségül vehesse a nőt, akit szeret. A darab végén van egy nagy monológ, aminek minden szava rólunk szól: a mi világunkról. Arról, hogy megy el az ember bölcsészdiplomával egy ócska munkahelyre, ahol átverik, megalázzák, aztán ilyenből jön még pár, és előbb-utóbb rájön, hogy egyetlen dolog számít: a szerelem – amibe jó esetben nem szólnak bele.

- A humor mégsem idegen tőle.
- Nagyon jól vágja ki magát éles helyzetekből. Gyors és szellemes, a riposztjai tele vannak humorral, s emiatt laza fickónak tűnik. De ha megkapargatjuk a felszínt, kiderül, hogy a lelke mélyén őt is meggyűrte az élet.

- Milyen volt az első kecskeméti évadod? Elégedett vagy?
- Jól éreztem magam. Minden szerep hoz valami újat, legyen az mesedarab, vagy a Hamlet. Hiszek benne, hogy ezek a tapasztalatok beépülnek, és ahogy a rétegek egymásra rakódnak, általuk egyre érettebb színésszé válok. 

- És milyen lesz a következő?
- Amíg nincs kitéve a szereposztás, nem érdemes találgatni. De a címek – Vízkereszt, Hedda Gabler, Mágnás Miska, János vitéz, Ármány és szerelem, Platonov… - és a rendezők alapján - Szász János, Mohácsi, Rusznyák, Zsótér – erős évadunk lesz.

forrás: kecskemetikatona.hu

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Galéria

KultúraKatona József SzínházFigaro házassága