2020.04.06, Hétfő

Alig fértek be Iskander képei a szófiai kultúrpalotába

2016.06.13. 08:23

A napokban nyílt meg Bulgáriában Bahget Iskander Egy marék világ című kiállítása.

A napokban nyílt meg Bulgáriában Bahget Iskander Egy marék világ című kiállítása. A szír származású, Kecskemét-Hetényegyházán élő fotóművész több mint hetven nagyméretű képet vitt magával a monumentális szófiai Nemzeti Kultúrpalotába.

Nagyméretű, 70x100 és 160x140 centiméteres képekkel készült Iskander a június 20-ig látható szófiai kiállításra, amelynek ötletgazdája dr. Bocskov Petrov Jordán, a kecskeméti bolgár települési nemzetiségi önkormányzat elnöke volt. Iskander a művészetek hónapja alkalmából kapta a megtisztelő felkérést, hogy a rendezvény díszvendégét, Magyarországot képviselje. A magyar tájat, embereket és az arab világot bemutató képek mellett a fotóművész Bulgáriában készített fényképei is hangsúlyos részt képviselnek a kiállításon. Láthatóak például első világháborús veteránok és egy árvaház lakói is.

Mint Iskander elmesélte, a képekkel való kijutás nem volt éppen zökkenőmentes, Szerbiába ugyanis nem engedték be a fotóművészt, a határon különböző, a fotókra vonatkozó engedélyeket kértek tőle. Ennek elintézésre már nem volt idő, így Iskander Románia felé került.

Végül azonban épségben megérkezett a kiállítási anyag Szófiába, az 1981-ben épült monumentális Nemzeti Kultúrpalotába. Legyen viszont akármilyen hatalmas a komplexum, Iskander fotói így is alig fértek el a tervezett helyszínen, mint ezt a június 3-ai megnyitón viccesen meg is jegyezték.

Ezen közel 150 vendég vett részt. Beszédet Todor Csobanov, Szófia kulturális, oktatási és sportügyi főpolgármester-helyettese és Toso Doncsev író, a Bolgár Kulturális Fórum tiszteletbeli elnöke mondott. A kecskeméti önkormányzatot Sipos László tanácsnok képviselte és fellépett a Kecskemét Táncegyüttes is.

– Nagyon megható volt a megnyitó, jó érzésekkel töltött el. Úgy érzem, sikerült teljesíteni a kitűzött célt, a kultúrák közötti párbeszédet. Hálás köszönettel tartozom mindazoknak a magyarországi és bulgáriai személyeknek, szervezeteknek, cégeknek, akik hozzásegítettek ehhez a sikeres kiállításhoz, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre – mondta az immár itthon pihenő Bahget Iskander.

forrás: kecskemet.hu

Galéria

KultúraBahget IskanderEgy marék világ című kiállítás