2023.12.11, Hétfő

A tehetségek korai felismerése a cél - sportosztály indul a Petőfiben Kecskeméten

2016.04.05. 13:27

Hirdetés

A sporttehetségek korai felismerése és tehetséggondozásuk céljából sportirányultságú osztály indul a Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolájában, együttműködésben a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémiával.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyta, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt a 2016/17-es tanévben három első osztályt indíthasson a kecskeméti Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola. A nevelőtestület döntése alapján a harmadik első osztály sportirányultságú osztály lesz. Ez alkalomból a mai napon együttműködési megállapodást írt alá az iskola a Hírös Sport Nonprofit Kft-vel.

A megállapodás tárgya a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia és a gyakorló iskola közötti együttműködés a tehetséggondozás területén.

Új fejezetet szeretnénk nyitni a sportutánpótlás kinevelésében, a jogszabályi támogatási keretet szeretnénk tartalommal feltölteni, a sportnevelésből a lehető legtöbbet kihozni – mondta Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ivkovicné Béres Tímea, a Hírös Sport Nonprofit Kft. sportszakmai igazgatója arról beszélt, hogy a sportosztály célja, hogy időben felfedezzék a tehetségeket.

- Nem a korai specializáció, hanem az általános képességek fejlesztése a cél. Szeretnénk, hogy a tehetségek Kecskeméten maradjanak, itt fejlődjenek tovább – tette hozzá.

- Az első tanévben nem lesz válogatás a gyerekek között, a szülőkre bízzuk, döntsék el, gyermekük melyik irányultságú osztályban fejlődne a legjobban. Abban az esetben, ha nagyon nagy lenne a túljelentkezés, mozgásfelmérést tartunk, és az alapján válogatjuk ki az első sportosztály tanulóit – mondta el lapunknak Barta Zsuzsanna, a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola megbízott igazgatója.

A sportosztályban a Kosárlabda Akadémia révén a kosárlabda alapozó sportág lesz, de természetesen nem csak ezzel a sporttal találkozhatnak majd a diákok.

- A mozgásfejlesztés nagyban hozzájárul az intellektuális fejlődéshez is. A mindennapos testnevelési órák keretén belül - anélkül hogy a gyerekekre plusz terheket raknánk - valósul meg az a szakmai vonal, ami célirányosan olyan sportágak felé irányítja a gyerekeket, amely területen tehetséget mutatnak – hangsúlyozta Barta Zsuzsanna.

Dr. Steklács János, a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán bejelentette, hogy a főiskolán újraindul a testnevelés műveltségi terület. Az ezen a területen végző pedagógus hallgatók nem csak az általános iskola alsó tagozatán, hanem az 5-6. osztályban is oktathatják majd a testnevelést.

Az esemény lezárásaképpen az iskola 3. osztályosaival kosárlabda bemutatót tartott Nagyné Adamik Csilla testnevelő tanár, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia női szakágának vezető edzője.

 

Galéria

Közösséggyakorló iskolasportosztálytehetséggondozáskosárlabda akadémiapetőfi