2024.06.25, Kedd

Segítő csoport indul droghasználók hozzátartozói számára

2016.03.30. 11:19

Hirdetés

Hozzátartozói csoport indul Kecskeméten, a Főplébániai Karitász Alapítvány Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatánál április 7-étől. A csoport célja, hogy a drogproblémákkal küzdők hozzátartozói segítséget kapjanak a szenvedélybeteg családtag hatékony segítéséhez.

A hozzátartozói csoport indulását szülők, iskolák megkeresése ösztönözte. Kecskeméten is, mint ahogy sok más helyen az országban, az új típusú dizájnerdrogok okozzák a legnagyobb problémát a kamaszok körében. Ezek a szerek rendkívül veszélyesek, szinte naponta változik az összetételük és teljesen ismeretlen összetevőket tartalmaznak. Néha még az orvosok is teljesen tanácstalanok, általában ezek a szerek okozzák a tragikus kimenetelű eseteket.

„Mi a Rév-nél ún. rendszerelméletben dolgozunk. Amilyen környezetben elkezdődött a szerhasználat, a felépülésnek is abban a környezetben kell megtörténnie. A családtagok gyakran nem tudják, hogyan kezeljék a szenvedélybetegséget, hogyan viszonyuljanak hozzá úgy, hogy megoldást is nyújtsanak” – mondta el Fodor Zsuzsanna, a Rév közösségi gondozója a Bácsmegye.hu-nak.

„Gyakran előfordul, hogy nem is a szerhasználó akar változtatni, hanem a családja. Hisszük, ha ennek a rendszernek egyik eleme változtat viselkedésén (például a családtag), az hatással van az egész rendszerre” – magyarázta a szakember.

A drogfüggők problémái nem oldónak meg „egy csapásra” akkor sem, ha már sikerült tisztává válniuk, amihez már eleve rögös út vezet. A visszailleszkedés, helyük és szerepük újra megtalálása a világban időt és segítséget igényel. A család számára legalább ennyire nehéz feldolgozni, ha gyermekük eltévelyedett, a szerhasználat útjára lépett.

„A hozzátartozói csoport tagjai segítséget kapnak abban, hogy megtalálják a segítés helyes útját. De akkor is szívesen tanácsot adunk a szülőknek, ha nem biztosak abban, hogy gyermekük kábítószer-fogyasztó, csak gyanakodnak. Gyakran nehéz különbséget tenni, hogy a kamaszgyermek személyiségváltozása a kamaszkor vagy droghasználat számlájára írható”- fűzte hozzá Fodor Zsuzsa.

Milyen jelek adhatnak okot a gyanúra, hogy gyermekünk szerhasználóvá vált? Ha például új dolgok jelennek meg a lakásban: ismeretlen növényi morzsalékok, porok vagy pirulák. A gyereknek indulatvezérlési problémái vannak, olyan hirtelen dühkitörései, amely már több, mint amit egy ingerlékeny, sértődékeny kamasztól várnánk. Ha új barátai lettek, akiket titkol, nem akarja otthon bemutatni. Csavarogni kezd, iskolai eredményei leromlanak. Az is gyanúra ad okot, ha az addig energikus fiatal sokat alszik, szemei gyakran vörösek, pupillái tágak.

A hozzátartozói csoport minden hónap első csütörtökén ül majd össze április 7-től, 16.30-18.00 óra között a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatánál (Kecskemét, Fecske u. 20.). További információ Fodor Zsuzsánál vagy Főző Brigittánál kérhető (+36 76 416 466, [email protected], www.revkecskemet.hu).

Galéria

KözösségdroghasználatterápiacsaládsegítésRév Szolgálatdizájnerdrog

Ajánló