2024.05.30, Csütörtök

„Az Ő magyarságuk példa ma nekünk” - megemlékezés Kecskeméten

2016.03.15. 13:11

Nem hazudtolta meg magát az időjárás, 1848. március 15-éhez hasonlóan ma is esős, alig fagypont feletti hőmérsékletben mehettünk leróni tiszteletünket a márciusi ifjak előtt.

Hirdetés

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett hivatalos Kecskemét városi megemlékezést a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája diákjainak műsora indította 10 órakor. A tanulók segítségével feleleveníthettük a 168 évvel ezelőtti nap eseményeit. „Az Ő magyarságuk példa ma nekünk” című előadást Dánfy Benőné rendezte, közreműködött a Kecskeméti Városi Fúvószenekar.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a forradalmat követő korszakot felidéző ünnepi beszédében megemlítette: „A kiegyezést követő korszak Magyarország történetének legnagyobb anyagi és szellemi fejlődését hozta. S bár ellentmondásoktól sem volt mentes, ha körbenézünk városaink főterein, beleértve Kecskemétet is, ha számba vesszük legkiválóbbjaink teljesítményeit, legtöbbször ehhez a korszakhoz jutunk. Ekkor Magyarország fejlődése lehagyta az akkor fénykorát élő Egyesült Államokét, és alig maradt el az egyesült után világelső Németországétól.”

Az alpolgármester a mai világban is helyét látja a ’48-as eszmének és a kor karizmatikus alakjai által képviselt érdemeknek:

„Ebben a bizonytalan korban, ahol nem nyilvánvaló zsarnok áll szembe elnyomottal, hanem a világról alkotott különböző elképzelések küzdenek egymással, ha ’48 tavaszára tekintünk, szükség van az áprilisi törvények világos jogi érvelésére, Kossuth honvédelemre buzdító lelkesedésére, különösen szükségünk van Deák bölcsességére, Széchenyi programalkotó gondolatiságára, de mindenekelőtt a márciusi ifjak bátorságára, hazaszeretetére, tettrekészségére és tiszta, önzetlen szándékára.”

Szeberényi Gyula Tamás hangsúlyozta, hogy ne hagyjuk, hogy bármilyen politikai erő kisajátítsa március 15-e szellemiségét és ünnepét.

Ezt követően Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, a város és a megye intézményeinek elöljáróságai, valamint civil szervezetek a már megszokott módon elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth szobornál.

Akit ezek után nem kergetett haza a barátságtalan időjárás, az az Ifjúsági Otthonban berendezett korhű Pilvax Kávéházban melegíthette fel magát és folytathatta a forradalmi elmélkedést.

Galéria

KözéletünnepSzeberényiszemereynémárcius 15kossuthmegemlékezés

Ajánló