2024.05.26, Vasárnap

Üzenet a gazdáknak: „Aki 2016-ban lemarad, az kimarad”

2016.03.18. 06:39

Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt a vendége a Nemzeti Fórum Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata 22. pódium-beszélgetésének.

Hirdetés

„Új lehetőségek a vidékfejlesztésben” címmel szervezték meg a tegnap esti eseményt, ahol a polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia is meghallgatta az államtitkár előadását.

Kis Miklós Zsolt átfogó képet adott a vidékfejlesztésben zajló legfontosabb változásokról, az új irányokról, a kis- és közepes családi gazdaságok kiemelt támogatásáról, illetve hogy pályázatokkal miként próbálják ösztönözni új munkahelyek teremtését az agráriumban.

A Bácsmegye kérdésére, hogy mely ágazatokat támogatnak kiemelten, az államtitkár a következőket válaszolta:

„Támogatás szempontjából azok az ágazatok élveznek elsősorban prioritást, amelyek potenciálisan magukban hordozzák a lehetőséget, hogy új munkahelyeket hozzanak létre. Ezek olyan ágazatok, amelyek kézi munka igényesek, mint a kertészet, az állattenyésztés és az ezekhez köthető feldolgozóipar, mely utóbbi óriási lemaradásban van.”

Azokat a családi gazdaságokat, akik fejlesztenének, de nincs ehhez elegendő tőkéjük, kedvezményes állami hitelprogrammal és előlegfelvétel lehetőségével is támogatja a kormány.

Kis Miklós Zsolt sikeresnek értékeli az EU-val elfogadtatott vidékfejlesztési programunkat, hiszen 1300 milliárd forintnyi pályázati forrás kiírására van lehetőségünk. Úgy tűnik, a pályázatok sikeresek, bőven akad jelentkező.

„A legtöbb pályázat már a felhívás szakaszában van, mindenki ismerheti, és már érkeznek be a pályázatok, sőt, már van olyan melyet le is zártunk. 3-4-szeres túljelentkezéseket látunk, a rendelkezésre álló források hamar ki fognak merülni. Ezért már az első benyújtási időszakban érdemes benyújtani pályázatát annak, aki ebben gondolkodik.”

Az államtitkár kiemelte, hogy csökkenteni szeretnék a termelők feldolgozóktól való kiszolgáltatottságát, ezért a termelőket ösztönözni kívánják feldolgozásra is. Hangsúlyozta továbbá a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ) létjogosultságát, a közösségben gondolkodás szerepét, melyre saját szülőfalujában, Nyársapáton is működő, jó példát találni.

Galéria

Közéletvidékfejlesztéspályázatoknemzeti fórumkölcsey körkis miklós zsolt

Ajánló