2022.06.30, Csütörtök

Konferenciát rendeztek a családügyről

2015.12.10. 12:56

Családügyi konferenciát rendezett a csütörtökön a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A rendezvényen többek között szó volt a védőnői szolgálat jelentőségéről, a munka és magánélet összehangolási lehetőségeiről, a családbarát munkahelyekről.

A családpolitikának, a családüggyel kapcsolatos beszélgetéseknek mindig van aktualitása, különösen a mai demográfiai helyzetben – válaszolta Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke a Bácsmegye.hu kérdésére, hogy milyen céllal szervezték meg ezt a konferenciát.

A kormányzati, önkormányzati szinten a családok érdekében már meghozott intézkedéseknek (GYED extra, családi adókedvezmény) van-e már érezhető hatása?

A statisztikai számokon már látja az Egyesület a javulást, például hogy egyre többen élnek a GYED extra lehetőségével, de az adatokon túl ilyen rendezvények keretében tudnak találkozni, beszélgetni azokkal, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a családokkal és személyes tapasztalataik vannak.

A konferencia másik fontos üzenete az ifjúság felé szól, a család, mint kis közösség fontos szerepét szeretnék közvetíteni a számukra, ez az Egyesület, illetve az Esélyteremtési és Önkéntes Ház egyik fő tevékenységi területe is.

Ez a rendezvény is lehetőséget adott arra, hogy önkormányzati szakemberek, védőnők, civilek és az egyház közösen gondolkodva találjanak, akár csak helyi szinten is, újabb lehetőségeket, mit tudnak tenni a családok összetartásáért, segítéséért, a gyermekek egészséges és esélyekkel teli életéért.

Sokan érzik a saját bőrükön is, hogy a kisgyermekes anyukák munkába való visszatérése nem egyszerű feladat, nagy kihívás összeegyeztetni a gyereknevelést, háztartást és a munkahelyi életet. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület ebben is próbál segítséget nyújtani, egyeztetni az érintettekkel, mert bár vannak pozitív törekvések, intézkedések az országban a kormányzat, egyes munkaadók részéről is, mégis gyerekcipőben járunk-e téren más, nyugati országokhoz képest. A konferencián erről a fontos témáról is szó esett.

Nagyon sok jó tapasztalat, kialakult gyakorlat van már, csak információ és tapasztalatcsere hiányában nem tudunk eleget róluk. Hiszem, hogy egy kormányzati, önkormányzati, vállalkozói, egyházi és civil kerekasztal-beszélgetés sokat lendíthetne a jelenlegi helyzeten – mondta el Engert Jakabné.

 

Galéria

Közéletkonferenciacsaládügyesélyteremtés