2024.02.26, Hétfő

Kecskemét polgármestere: jövőre működni fog a gazdaságfejlesztési alap

2016.02.22. 09:32

A jövő évben már működni fog az a huszonötmilliárd forint összegű alap, amit a kormány bocsájt Kecskemét rendelkezésére - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az MTI-nek adott interjúban.

Hirdetés

A jövő évben már működni fog az a huszonötmilliárd forint összegű alap, amit a kormány bocsájt Kecskemét rendelkezésére - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az MTI-nek adott interjúban.

A kormány által biztosított pénzből egy befektetési alap képződik, az alap kezelésére létre kell hozni egy alapkezelő gazdasági társaságot, amely az önkormányzat teljes hatáskörében fog működni - mondta a szervezet felépítéséről a közgazdász végzettségű polgármester, hozzátéve, hogy a gazdasági társaság felépítését, működésének az előkészítését az ősszel elvégzik, és 2017-től el tudják indítani a rendszer teljes működését.

Orbán Viktor miniszterelnök február 9-én Kecskeméten, a Modern városok program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel, amelynek egyik pontja szerint, a kormány 25 milliárd forint összegű támogatást nyújt ahhoz, hogy az önkormányzat létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozásoknak.

Szemereyné Pataki Klaudia információi szerint, a jövő heti kormányülésen döntenek az alap kihelyezéséről, amely azt jelenti, hogy meghatározzák a feladatokat és a határidőket. A tevékenységet a megfelelő jogszabályi környezetben, az alternatív befektetési alapokról szóló törvény alapján kell kialakítani - tette hozzá.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy egy olyan gazdaságfejlesztési eszköze lesz a városnak, amely nonprofit jellegű, tehát csak a gazdasági társaság működéséhez szükséges minimális költségeket kell megtermelnie.

Szemereyné Pataki Klaudia a gazdaságfejlesztési alap specialitásának nevezte, hogy akár 8-10-15 éves futamidejű kölcsön is kivitelezhető lesz, a pénzpiaci, banki tevékenységben 3-5 éves futamidejű kölcsönökkel szemben.

A polgármester szólt arról, hogy a gazdaságfejlesztési alappal összhangban működik majd az újonnan létesülő ipari kutató központ, amely a térségben működő kis- és közepes vállalkozásoknak lehetőséget biztosít ahhoz, hogy saját terméket tudjanak kifejleszteni. Elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési alap abban is segíteni fog a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy a kutatási és fejlesztési tevékenységük is finanszírozhatóvá váljon.

A hosszú futamidő alatt a vállalkozásoknak lesz arra idejük, hogy megfelelő eredményt érjenek el, és a profitból már vissza tudják fizetni az alaptól kihelyezett pénzt - fogalmazott a polgármester. Terveik között szerepel az, hogy egy kisebb összeghez az ígéretesen induló vállalkozások is hozzájuthatnak.

Szemereyné Pataki Klaudia megjegyezte, hogy a visszatérülési kockázatot alaposan fel kell mérni, különösen az induló vállalkozásoknál, ahol sokkal nagyobb a kockázat.

Forrás: MTI, hirado.hu

MTI fotó: Ujvari Sándor

Galéria

KecskemétGazdaságkormányfejlesztéstámogatásszemereyné