2021.05.09, Vasárnap

Átadták az első MFB Pontot Kecskeméten

2016.05.24. 15:01

Az MFB Pontok hálózatával olyan, Európában egyedülálló intézményrendszer kezdi meg működését Magyarországon, mely több százmilliárd forint visszatérítendő uniós támogatás stabil, átlátható és mindenki számára hozzáférhető kihelyezését teszi lehetővé - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára az első MFB Pont keddi átadási ünnepségén, Kecskeméten.

Németh Lászlóné hangsúlyozta: a hálózat létrehozásával olyan pénzügyi rendszer kialakítása a cél, amely az ország minden településén hozzáférhetővé teszi a visszatérítendő uniós forrásokat és a pénzügyi szolgáltatások lakóhelyhez közeli igénybe vételét.
Kedden Budapesten és a megyei jogú városokban 26 MFB Pont kezdi meg működését, ám a hálózatot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a következő hónapokban további több száz egységgel tervezi bővíteni országszerte.  

Az év végéig várhatóan 442 MFB Pont jön létre Magyarországon és a fejlesztési bank a közeljövőben továbbiak nyitására ír ki közbeszerzési eljárást, melyekkel együtt 650 tagúra nő a hálózat. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett első termék egy 44 milliárd forintos keretösszegű, kifejezetten vállalkozásoknak szóló, 0 százalékos kamatozású hitel, mely egyszerűsített hitelbírálattal, termelőeszközök, beruházások és járulékos forgóeszközök beszerzésére vehető igénybe.     

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az eseményen arról beszélt, hogy 2014-2020 között minden eddiginél több, 12 ezer milliárd forintot meghaladó uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére. Ennek az összegnek a 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre szánja, amivel  megvédi a magyar vállalkozásokat a multikkal és külföldi versenytársakkal szemben és megerősíti  exportpiaci versenyképességüket - húzta alá.     


- Az új hálózat részesének lenni egyszerre komoly lehetőség és felelősség - mondta Sebestyén István, a kecskeméti Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, a Takarékbank igazgatóságának elnöke . Az első termékről szólva rámutatott: a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitel legfeljebb 15 éves futamidővel, minimum 1, maximum 600 millió forint összegben, legalább 10 százalékos önerővel vehető igénybe. A hitelhez egy éves rendelkezésre tartást és a tőketörlesztésnél egy éves türelmi időt is biztosít az MFB.       

Az értékesítési hálózatot működtető konzorcium tagja a Takarékbank Zrt. mellett a B3 Takarékszövetkezet, a Budapest Bank  és az FHB Zrt. E pénzintézetek 1600 feletti fiókból álló hálózatukon belül, ám megkülönböztetett egységként, önálló arculattal közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. 

mti

Galéria

GazdasághitelvállalkozásMFB pont