2022.06.30, Csütörtök

Bemutatták a 2017-es költségvetési javaslatot

2016.05.17. 14:15

Dr. Salacz László és Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők tartottak ma sajtótájékoztatót a 2017-es költségvetésről Kecskeméten.

A 2017-es költségvetési törvényjavaslat tárgyalása javában folyik, várhatóan június közepére kerül olyan állapotba, hogy elfogadja az Országgyűlés.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő elmondta, a központi költségvetés tervezet az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése. A jövő évi büdzsé 3,1%-os gazdasági növekedéssel és 0,9 %-os inflációval számol. Az állam működési kiadásait és bevételeit nullszaldósra tervezték.

A 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson kívül további 1600 milliárd forintot fognak a fejlesztések támogatására fordítani – számolt be a képviselő.

Dr. Zombor Gábor a költségvetés kecskeméti vonatkozásait hangsúlyozta. A megyeszékhely számára egyik leginkább fontos tétel a Modern Városok Program, melynek megvalósítására a fedezet rendelkezésre áll. Ennek keretében Kecskemét közel 100 milliárd körüli nagyságrendben számíthat fejlesztésekre. A képviselő szerint a program előkészítése jól halad a városban és az év végén megkezdődhet a tényleges munka is.

Zombor Gábor számára különösen fontos, hogy az egészségügy 167 milliárd többletforrásra számíthat, valamint kiemelte az életpályamodellek folytatását és a bérfejlesztést az egészségügy területén. Bár ez utóbbiakra nem csak az egészségügyben dolgozók számíthatnak, a megyei kormányhivatalok, fegyveres- és rendvédelmi erők és a szociális ágazat dolgozói és a pedagógusok bére is emelkedni fog.

A sokat vitatott oktatási rendszerbe is plusz 270 milliárd kerül és átalakul a fenntartó intézményrendszere. De gyakorlatilag a tervezet minden szakterület számára többletforrásokat tartalmaz 2016-hoz képest.

Salacz László és Zombor Gábor módosító javaslatot is beadott a költségvetéssel kapcsolatban. A kecskeméti Katona József Színház nemzeti színházi akkreditációra lett jogosult, a minősítés folyamatban van. Amennyiben a színház megkapja a nemzeti státuszt, magasabb állami finanszírozásra lesz jogosult. A két képviselő ezért a nemzeti minősítésű színházművészeti szervezetek művészeti és létesítmény-gazdálkodási célú működési támogatásának összegét emelné meg 458,1 millió forinttal, hogy pozitív elbírálás esetében a szükséges költségvetési többletforrás biztosítva legyen a kecskeméti teátrumnak.

Gazdaságköltségvetéssalacz2017Zombor