2024.07.23, Kedd

25 milliárdos gazdaságfejlesztési alap, polgári kifutópálya – Kecskemét kiemelt figyelmet kap a kormánytól

2016.02.09. 15:32

Orbán Viktor miniszterelnök és Szemereyné Pataky Klaudia polgármester megállapodást írtak alá a Modern Városok Programról, majd közös sajtótájékoztatón vázolták fel a város fejlesztési terveit. Többek között 25 milliárd forintot kap Kecskemét egy gazdaságfejlesztési alap létrehozására, és polgári célokat szolgáló kifutópálya épül a repülőbázison.

Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, nem érezzük úgy, hogy feneketlen kútba dobálnánk a pénzt - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki beszédében megköszönte a helyi polgárok "kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint - nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

A város vezetőivel folytatott tárgyalások kulcskérdése volt, az elmúlt 10 éves sikeres fejlődési szakaszt sikerül-e újabb 10 évvel megtoldani.

    
Az alábbi fejlesztési pontokban írtak alá ma megállapodást:


- Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozások támogatásához.

- Polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti katonai repülőtérhez.

 - Az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.


- Megállapodtak a városi körgyűrű utolsó szakaszának megépítéséhez nyújtandó 18 milliárd forint összegű támogatásról, valamint az 52-es út városi bevezető szakaszának négysávossá bővítéséről. 


- Egy egyetemi kutatóközpont létrehozása is szóba került, amelyről azonban még egyeztetések szükségesek.


- A főpályaudvar rendbetétele, egy új P+R parkoló megépítése és az elővárosi közlekedés fejlesztése is a megállapodás része.


- Fejlesztik a világhírű Kodály Intézetet: egy új, 250 fős koncertterem építéséhez 3 milliárd forintot biztosítanak.
    

- Bejelentették egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.
    

- A Városháza épületének felújításához 4 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.
    

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Mint mondta, "Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni. 

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a város azért tett, hogy gazdaságilag megerősödjön. Emlékeztetett arra, hogy lakosságszámát tekintve az ország 7. városa Kecskemét, gazdasági és kulturális értelemben azonban Debrecen és Győr után következik.

Galéria

KecskemétGazdaságfejlesztésorbán viktormodern városok