2024.07.16, Kedd

Tovább nőtt az árbevétele a sikeres, kecskeméti székhelyű pékárugyártó cégnek

2016.01.25. 15:06

Az előzetes adatok szerint a Fornetti csoport árbevétele 25 milliárd forint körül alakult 2015-ben, ami a 2014-es 22 milliárd forinthoz képest mintegy 12 százalékos növekedést jelent - közölte hétfőn a cég az MTI-vel. 

Hozzátették: az idei évre további 10 százalékos növekedéssel számolnak a vállalatnál.
Az 1997-ben Kecskeméten, PalástJózsef pékmester által alapított Fornetti Kft-t tavaly vette meg a svájci Aryzta AG. A tranzakcióval az Európában piacvezető pékárugyártó svájci cég kelet-közép-európai jelenlétét kívánta erősíteni.   

 
Az akkori tájékoztatás szerint a Fornetti termékei 11 országban, több mint 2000 sütési ponton - 1800 "pékség a boltban" típusú üzletben, valamint franchise boltokban - találhatók meg. A Fornetti Kft. Magyarországon 970 alkalmazottat foglalkoztat, külföldi leányvállalatainál még 500 dolgozója van. A vállalat 2014-ben mintegy 40 ezer tonna pékárut értékesített.


Teljesítménye alapján a Fornettit választotta a tavalyi év franchise hálózatának a Magyar Franchise Szövetség - tájékoztatott a cég. 
A közlemény idézi Sebastian Goodingot, a Fornetti ügyvezető igazgatóját, aki kiemelte: a vállalatcsoport elsődleges célja a növekedés. A cseh, szlovák és ukrán megállapodásokat követően már több mint 4700 Fornetti üzlet működik a régióban, míg az elkövetkező évek feladata, hogy a meglévő stabil alapokra felépítsenek egy Németországtól Bulgáriáig terjedő hálózatot.

 
A Fornetti anyacége, a több tőzsdén is jegyzett Aryzta AG a világ egyik legnagyobb fagyasztott pékipari termékeket forgalmazó vállalata, négy kontinensen üzemeltet pékségeket, több mint 60 márkanév alatt. Élelmiszeripari árbevételének 47-47 százaléka származik Észak-Amerikából, illetve Európából. A társaság legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2014-ben árbevétele 4,8 milliárd euró, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 566 millió euró volt.

mti

Galéria

Gazdaságfornettiárbevételaryzta