2024.05.23, Csütörtök

Matyi nagy ugrása

2016.04.06. 13:48

Hirdetés

Még mindig szabadlábon van az a Matyi névre hallgató európai vörös róka, amelyik a hét elején oldott kereket a Kecskeméti Vadaskertből.

A róka szökéséhez valószínűleg hierarchia harc vezethetett. A félelem és a pánikszerű menekülés valósággal szárnyakat adhatott az állatnak, így ugorhatta át a háromszoros védelemmel ellátott rókakifutót. A kerítésen kívül ugyanis még villanypásztor és kiugrásgátló is akadályozza az állatok kijutását. Matyi teljesítménye mindenesetre a rókák között is extrémnek mondható.

- A Matyi névre hallgató európai vörös róka fél éve érkezett az állatkertbe. Egy vadászat alkalmával kotorékozás során fogadta be kölyökként egy budapesti házaspár, sokáig náluk élt. Az állat ezért szelíd, emberhez szokott – mondta el lapunknak Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója.

- A szökése előtti napokban próbáltuk őt beszoktatni a kanadai tűzrókák közé, hogy nagyobb kifutóba kerülhessen. Támadhatott köztük némi hierarchiai vita – mesélt a szökés feltételezett körülményeiről az igazgató.

Matyit azóta sem sikerült befogni, de úgy tűnik boldogan éli világát és be fog illeszkedni a Kecskemét környéki természetbe. Erre minden esélye meg is van, hiszen hazai fajról van szó, aki ráadásul vadon született. Többen is látták már felbukkanni a Műkertváros környékén.

- Matyi minden szükséges orvosi ellátást és oltást megkapott, így nem kell senkinek aggódnia, ha szembe találja magát vele. Mivel emberhez szokott, szokatlanul barátságos lehet, de senkinek sem ajánlom, hogy megpróbálja megsimogatni, mivel ha megijed, haraphat. Hagyni kell, hadd menjen útjára – hangsúlyozta Tokovics Tamás.

- Munkatársaim folyamatosan készenlétben állnak, ha lakossági bejelentés érkezik a róka hollétéről, megpróbáljuk befogni – tette hozzá.

(Képünk illusztráció, nem Matyi van a fotón)

Fotó: Connor Stefanison/ Wildlife Photographer of the Year 2013

Galéria

Egyébvadaskertvörös rókaszökésvadaspark