2024.06.15, Szombat

A Kadások sikere: rangos nemzetközi díjért szállhatnak ringbe

2016.05.31. 15:13

Hirdetés

Kecskeméti fiatalok képviselik Magyarországot a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) nemzetközi döntőjén. A csapadékvíz hasznosítással foglalkozó pályázatukkal Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos, a Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola tanulói megnyerték a hazai versenyt.

Az Áder János fővédnökségével lezajlott Stockholm Junior Water Prize (SJWP) magyar versenyét 2016-ban Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos (Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája) nyerték a Mit nyerhetünk a szürkevíz használatával? című angol nyelvű pályázatukkal. Az SJWP Hungary 2016 díjat Joó István, a Duna Régió Stratégia miniszteri biztosa adta át.

A fiúk pályázata a csapadékvíz hasznosításával foglalkozik, mellyel jelentős megtakarítás érhető el, elsősorban közintézményekben. Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról videót is készítettek. A nyertesek szerepet kapnak a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón is novemberben.

Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos a díj átvételekor. Fotó: GWP Magyarország Alapítvány​

A kecskeméti fiatalok képviselik majd Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten rendezendő nemzetközi döntőben augusztus végén. Felkészítő tanáruk Kiss Róbertné Rivó Erika.

A 2016. évi magyar versenyre 17 angol nyelvű pályázat érkezett az ország különböző részeiből, összesen 38 diák munkáját bemutatva. A feldolgozott témák rendkívül változatosak: a szennyvíz újrahasznosítástól az ivóvíz és a felszíni vizek minőségéig, a környezeti tudatosság kérdéskörétől az eutrofizációig, a csapadékvíz hasznosításától különböző víz- és szennyvíztisztítási módszerekig terjednek. 

A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezte, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával.

A döntősök. Fotó: GWP Magyarország Alapítvány​

 A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ezen a különleges, magas színvonalú versenyen, ami része az évente megrendezett Víz Világhétnek, hatalmas megtiszteltetés részt venni.

Védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15.000 dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy ún. Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap. 

A stockholmi döntőben, mely angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. 

forrás: gwpmo.hu, ifivizdij.hu       

fotók: GWP Magyarország Alapítvány

Galéria

Egyébifjúsági víz díjSJWPstockholmkada

Ajánló