2024.06.15, Szombat

Ebzárlat és legeltetési tilalom

2016.03.30. 11:01

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Kecskeméti Járási Hivatal Állategészségügyi Osztályának Főállatorvosa a Kecskeméti és a Tiszakécskei járás közigazgatási területén április 2-től kezdődően 21 napig.

Hirdetés

A tilalom elrendelését a rókák 2016. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya indokolja. A vakcinázás első napja 2016. április 2., befejezésének határideje 2016. április 16.

A járási főállatorvos a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az érintett területeken ilyenkor ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

Az ebzárlat időtartama alatt a kutyákat és macskákat elzárva, illetve a kutyákat megkötve kell tartani, úgy, hogy azok már állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. A kutyát tartási helyéről csak pórázon és szájkosárral szabad kivinni, a településről pedig kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor kutyákat és macskákat hatósági megfigyelés alá kell helyezni, amely nem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
 

Az ebzárlat alól mentességet kapnak az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek és a segítő és terápiás ebek.

Galéria

Egyébtilalomebzárlatveszettségfőállatorvos