2024.06.15, Szombat

KALOCSA, MALOM UTCAI BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNY KIVÁLTÁSA

2015.12.02. 08:48

Hirdetés

Kalocsa Város Önkormányzata 893,50 millió forint 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című, TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001 azonosítószámú pályázatával, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A projekt a bentlakásos intézmény kiváltásával járó építkezések és épület felújítások mellett eszközbeszerzésekre, továbbképzésekre és szervezetfejlesztésre is lehetőséget nyújtott.

A 2013. július 1-jén kezdődött és 2015. november 30-án befejeződött projektnek – egy törvénymódosítás értelmében – fenntartója és a kedvezményezett személye is változott idő közben. Ennek alapján 2014. január 1. napjával az értelmi fogyatékosoknak otthont adó, kalocsai bentlakásos intézmény fenntartója a Magyar Állam, a projekt kedvezményezettje pedig a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.

A projektnek köszönhetően a zsúfolt, leromlott állapotú Malom utcai bentlakásos intézmény hatvan, fogyatékossággal élő lakója kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözik át a projekt zárását követően. Számukra az intézmény által eddig nyújtott komplex szolgáltatás szétválik a lakhatási, illetve az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra. Lehetőségük nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, a napi kapcsolat és együttélés pedig segíti az elfogadást és az előítéletek lebontását. A program által saját maguk tervezhetik meg az életüket a legalapvetőbb kérdésektől kezdve. Mindezt azért, hogy a lehető legnagyobb fokú önállósággal élhessenek, erősítsék társas és társadalmi kapcsolataikat, valamint egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a közszolgáltatásokhoz.

A 893,50 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően ez a hatvan fő Kalocsa hat helyszínén családi házakban, lakásokban, illetve egy lakócentrumban élheti tovább mindennapjait a város lakosságának szerves részeként. A projekt zárását követően a Mócsy János utcai lakócentrumba 24, a Martinovics u. 3. szám alatti lakóotthonba 12, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti lakóotthonba 10, a Petőfi Sándor utcai lakóotthonba 8, a Sörös Imre utcai lakóotthonba 4, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti lakásba pedig 2 fő költözhet. Ők életük új szakaszát családi házas körülmények között, kétfős hálószobákkal, akadálymentes vizesblokkokkal, társalgóval, konyhával és étkezővel felszerelt lakóegységekben kezdhetik meg.

Nappali teendőiket a szintén e projekt keretében épült, Komló sori többcélú közösségi szolgáltató központban végezhetik, ahol foglalkoztatók, tankonyha és egy rendezvények megtartására is alkalmas nagyterem kapott helyet.

Az építési munkák valamennyi helyszínen határidőre befejeződtek, helyükre kerültek a berendezési tárgyak, eszközök, a lakástextíliák, a benti és kinti bútorzatok, lakás-felszerelési tárgyak, konyhai eszközök, foglalkoztatási eszközök is. A lakások, lakókörnyezetek kialakításában, berendezésében a program résztvevői aktív szerepet vállaltak.

A projekt keretében vállalt egyéb, jelentősebb projektelemek, így a mentorszolgáltatás, a képzések, szervezetfejlesztés, és az építkezésekhez kapcsolódó járulékos feladatok egyaránt a rendelkezésre álló időn belül megvalósultak.

A Kalocsai Szociális Szakellátási Központ a projektzárást követően is hangsúlyozni kívánja elkötelezettségét a kiváltási stratégia, a lakók életminőségének javítása mellett, továbbá a leendő tágabb lakókörnyezet, a város lakói felé is köszönetét fejezi ki a projekt kivitelezése alatt tanúsított türelmükért, valamint a fogyatékkal élő embertársaik befogadásért, elfogadásért.

fotó: kalocsaineplap.hu

Galéria

KalocsaKalocsaMALOM UTCAI BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNY KIVÁLTÁSA