2020.04.05, Vasárnap

300 milliós támogatást nyert el 356 civil szervezet Bács-Kiskunban

2016.04.11. 16:53

A Bács-Kiskun megyében bejegyzett, mintegy 3200 civil szervezet közül 1800-2000 aktív. A 2012-ben az EMMI által életre hívott Civil Információs Centrum Bács-Kiskun megyei központja a megye közepén, Kiskőrösön működik a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület által, amely szervezetnek már Kecskeméten és Bácsalmáson is működik saját irodája – számolt be Szedmák Tamás a szervezet elnöke hétfőn Kiskőrösön.

A Főnix Egyesület látta vendégül Kiskőrösön hétfőn délután Fülöp Attilát az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát, aki beszámolt róla, hogy Bács-Kiskun megyében az országban talán a legjelentősebb civil élet zajlik, hiszen az EMMI felhívására közel 1000 pályázatot készítettek a megyei szervezetek, amelyből 356 nyertest kiértesítése a napokban zajlik.

Az eseményen részt vett Domonyi László Kiskőrös polgármestere is, aki elmondta, hogy amíg korábban a települési önkormányzatok lehetőségeik alapján adtak, vagy nem adtak támogatást a helyi civileknek, 2012-óta már a minisztérium vállalta magára ezt a feladatot. A változás kapcsán a kiskőrösi polgármester elmondta, hogy a helyzet megfordult, hiszen korábban az önkormányzat támogatta a helyi civil szervezeteket, jelenleg viszont a helyi civil szervezetek lépnek fel támogatólag a város életében számos rendezvény esetében.

Újhidi Tibor a kecskeméti Városi Civil Kerekasztal elnöke beszámolt róla, hogy kifejezetten nagyra értékeli azt a változást a civil szervezetek életében, ami például Kecskeméten zajlik. Beszámolt róla, hogy a kecskeméti önkormányzat bizottságai mellett mára számos esetben civil munkacsoportok működnek, akiknek a javaslatait szinte minden esetben figyelembe veszi az adott önkormányzati bizottság a munkája során. Mint elmondta ezt nem lehet pénzzel megfizetni. További sikerként számolt be róla, hogy most már a civil szervezetek igénybe vehetnek közfoglalkoztatottakat a tevékenységük érdekében, csakúgy, mint az iskolai 50 órás önkéntes munka során is. Bár ez utóbbiról elmondta, hogy azért az önkéntességgel még vannak gondok, de a reményét fejezte ki, hogy az aktívabb önkéntesekből kerülnek majd ki a jövő aktív civiljei is.

Szedmák Tamás végül elmondta, hogy Bács-Kiskun megyében csak a pályázatok alapján arról tud beszámolni, hogy a több, mint 30 százalékkal nőtt a megyei civil szervezetek aktivitása, amely aktivitást segíti a megyei Főnix Egyesületük például havi hírlevelekkel, irodai háttér kialakítással. Elmondta végül, hogy szervezetük határon túli szervezettel is bővült, így együttműködnek vajdaságban lévő magyar tagokat számláló civil szervezetekkel.

A Bácsmegye.hu kérdésére Szedmák Tamás elmondta a Civil Információs Centrum forrásai felett döntő személyeket is a megyei civil szervezetek jelölik, amely nemrégen lezajló szavazás során a legnagyobb érdeklődést a Bács-Kiskun megyei szervezetek tanúsították.