2024.05.27, Hétfő
A kalocsai pingálást és írást is megismerhetjük ezen az országszerte zajló programsorozaton
ahazak.hu

A kalocsai pingálást és írást is megismerhetjük ezen az országszerte zajló programsorozaton

mti

2023.03.31. 17:12

A jubileumi eseményhez a rendezvény történetében a legnagyobb számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túl.

Hirdetés

Elkezdődött a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete, amelynek keretében egész héten nyitva tartanak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.    

A jubileumi eseményhez a rendezvény történetében a legnagyobb számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túl. Vasárnapig kézműves programokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a látogatók a tojásfestés valamely technikájával.   

A népi kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva nyíltak meg országszerte.   

A programsorozat idei mottója: kézművesség a mindennapjainkban. Egész héten a népi kézművesség világába kalauzolják el a látogatókat a mesterek, amellyel céljuk, hogy bemutassák, a kézművességnek helye van a mindennapjainkban, hiszen kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt.   

A programok nagy része hétvégére esik, de bőven találnak érdekes rendezvényeket hétközben is az érdeklődők - emelik ki a közleményben.   

A kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, csuhé-, szalma- és kákafonást, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovácsmesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést is kipróbálhatják az érdeklődők. Megismerhetik többek között a sárközi gyöngyfűzést, a kalocsai pingálást és írást, vagy könyvet köthetnek egy 200 éves könyvkötő műhelyben.

KalocsaKalocsakézművesség