2024.03.29, Péntek
Bővült az evezős szakosztály bázisa Kalocsán
bacskiskun.hu

Bővült az evezős szakosztály bázisa Kalocsán

bacskiskun.hu

2020.09.14. 10:37

Szeptember 8-a az átadások napja volt Kalocsán, a Szociális Központ Malom utcai Alapszolgáltatási Központja, a Duna-parton létesített vízi turisztikai megállóhely átadását követően a Kalocsai Sport Egyesület Evezős Szakosztálya használatában lévő kiszolgáló épület egészségügyi szobával és kondicionáló teremmel történt bővítését adták át a sportolóknak.

Hirdetés

A nagy múltú, nemzetközi és hazai versenyeken egyaránt szép sikereket elérő szakosztály honlapjára elég egy pillantást vetni, hogy a közismert nevek láttán lássuk, a vízi élet és a vízi sportok, az evezés, az egészséges életmód mellett elkötelezett kalocsai személyiségek egész sora tette oda magát, hogy ezt a szép, természet közeli sportot megszerettesse és sikerre vigye a kalocsai fiatalokkal.

„Az 1981-es megalakuláskor a szakosztály elnöke dr. Szabó István, a szakosztály vezetője dr. Filvig Géza, a technikai vezető Galina Zoltán, míg az edző Tihanyi Péter lett. Ez a stáb 1990-ig vezette, irányította sikeresen a szakosztályt. 2004 január 1-jétől Apród Péter a szakosztály vezetője, edzője és mindenese.…” – áll az evezősök honlapján.

Az alkalmat megragadva talán érdemes feleleveníteni, hogy 1983 és 1994-között volt az evezős szakosztály első „aranykora”. Az Országos Bajnokságokon 53 elsőtől a hatodik helyezést, és 150 bajnoki pontot értek el fiataljaink. Ebben az időszakban 6 fő volt az utánpótlás válogatott tagja: Szigeti Sándor, Szigeti István, Risecskin Dénes, Németh Zoltán, Gál István és Gyimesi Tamás.

Az evezősök második, máig tartó „aranykora” 2004-től kezdődött, amikor Apród Péter lett az edző és örömünkre ez a korszak jelenleg is tart. Az Országos Bajnokságon 30 elsőtől a hatodik helyezésig 123 bajnoki pontot szereztek, s ez alatt Varga Anita és Tamás Bence lett tagja az utánpótlás válogatott keretnek.

Külön említést érdemel, hogy Tamás Bence az első kalocsai, aki „A Magyar Köztársaság jó tanulója – jó sportolója 2009” címet megkapta – áll mások mellett a szakosztály régmúltat idéző, a jelent is bemutató weboldalán.

És ha most egy nagyot ugrunk az időben, újra találkozhatunk dr. Filvig Géza nevével, aki az alapító szakosztályvezető, dr. Filvig Géza fia, és szeptember 8-án délután polgármesterként köszöntötte a 20 milliós projekt megvalósításában résztvevőket, az eseményt személyes jelenlétével megtisztelő Font Sándor országgyűlési képviselőt, Németh Zoltán szakosztályvezetőt és az evezős fiatalokat.

A városvezető elmondta: 2019-ben a Kalocsai Sport Egyesület az Evezős Szakosztály vezetése fejlesztési javaslatára, a tagok magasabb szintű edzésmunkája és fejlődése, az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Kalocsa Város Önkormányzatának Képviselő- testülete kérelmet nyújtott be a fejlesztési terv megvalósítására.
A döntés eredményeként az Önkormányzatnak, mint tulajdonosnak megítélt 20 millió forint összegű támogatásból a „Meglévő kiszolgáló épület bővítése. Egészségügyi szoba és kondicionáló terem kialakítása” projekt valósult meg.

A kis ünnepség zárásaként a polgármester sok sikert, jó egészséget, minél több a sportág, az egészséges életmód iránt érdeklődő, elkötelezett fiatalt kívánt a szakosztálynak.

KalocsaKalocsa