2024.03.19, Kedd

Csaknem hárommilliárd forintot fordíthat fejlesztésre Kalocsa

mti

2018.02.07. 09:30

A támogatásból új óvoda, inkubátorház is épül, illetve a kertvárosi városrészben a csapadékvíz-elvezető hálózatot is korszerűsítik.

Hirdetés

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) több mint kétmilliárd forint, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) 750 millió forint támogatásban részesül - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Bálint József elmondta, hogy 400 milliós TOP-forrásból új óvoda épül. A 75 személyes intézményt az egykori ifjúsági ház udvarán alakítják ki, így annak egyes termeit is használva alkalmas lesz az eredetileg tervezett 150 gyerek fogadására. Az elnyert összegből lehetőség lesz a bölcsőde fejlesztésére is - tette hozzá.

 

Mintegy 200 millió forintot fordíthatnak a kertvárosi városrész csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztésére. A támogatásból záportározót is kialakítanak a Foktői út melletti önkormányzati tulajdonú ingatlan területén.

 

Inkubátorház kialakítására 220 millió forint összegű forrást nyert el a város. A Foktői úti laktanya északnyugati részén található egyik épület alkalmas lesz arra, hogy kezdő vállalkozások telephelyként igénybe vegyék. A pályázat lényegében kiegészíti azt a 800 millió forint összegű iparfejlesztési pályázatot, amely szintén ezen a 3,5 hektáros területen valósul meg.

 

Kalocsán a jövőben egyetlen épületbe összevonva működhetnek majd a szociális alapszolgáltatási feladatok. Az elnyert 202 millió forint támogatásból az önkormányzat felújítja a Malom utcai helyi védelem alatt álló épületet, majd oda költözteti - többek között - az idősek klubját, a család és gyermekjóléti szolgálatot.

 

Bálint József kitért arra, hogy a város hét településsel konzorciumba tömörülve nyújtotta be pályázatát a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben elnevezésű EFOP-felhívásra. Az elnyert 400 millió forintból megvalósuló projekt főbb céljai között szerepel "a területi különbségek csökkentése a társadalmi felzárkózás érdekében".

 

A nők, kiemelten az anyák élethelyzetének javítását tűzte célul a Nőközpont, amelyet a Nők a családban és a munkahelyen című projekt keretében, mintegy 200 millió forint támogatásból alakítanak majd ki a konzorciumi partnerek Kalocsán. Az óvodából iskolába kerülő hátrányos helyzetű gyerekek segítésére - szintén EFOP-keretből - 40 millió forint, tanulási programokra pedig 50 millió forint támogatást nyert a település. Az egykori zsinagóga épületének további fejlesztésére csaknem 60 millió forintot fordíthat az önkormányzat - közölte a polgármester.

KalocsaKalocsa