2024.03.29, Péntek

Jelentősen javult a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegétkeztetése

kalohirek.hu

2017.10.21. 09:45

A betegelégedettségi mutatók is azt igazolják: amióta új kézbe került a betegek étkeztetése, gyakorlatilag megszűntek a korábban gyakori minőségi kifogások.

Hirdetés

A közel kéthónapos tapasztalatok tükrében mind a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegei, mind a dolgozói egyetértenek abban, hogy a szeptember 1-jei változásnak köszönhetően az intézményben jelentősen javult az étkeztetés minősége. A pozitív változás oka, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) döntése nyomán nem a kalocsai önkormányzat tulajdonában lévő, komoly tartozásokat felhalmozó Kalocsa Menza Kft. biztosítja a betegétkeztetést, a szolgáltatás immár a Bajai Szent Rókus Kórház konyhájából történik. A minőségi változást leginkább az reprezentálja, hogy míg korábban csupán 10-15 kórházi dolgozó fizetett elő meleg ebédre, ez a szám mára megközelíti a kétszázat.

Mint dr. Tóth Gábortól, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató főorvosától tudta meg a Kalohirek: az ÁEEK pályázatot írt ki a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegétkeztetésére. A Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Bajai Szent Rókus Kórház vezetése úgy döntött, hogy közös pályázatot nyújt be. Az elhatározás alapját az adta: a bajai kedvező tapasztalatok tükrében világosan látszott, ha Baja belép, Kalocsán is egy magasabb színvonalú szolgáltatás valósulhat meg. Ráadásul az erre a célra fordított pénz az egészségügyön belül marad.

– A közös pályázat az ÁEEK döntéshozóinak tetszését is elnyerte, így a Baján gyorsan végrehajtott kapacitásbővítéssel megteremtettük a feltételeit annak, hogy a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával készülő ételek önköltségi áron, melegen tartó ételkonténerekben jussanak Kalocsára. A folyamat része, hogy az így kiszállított ételt a kalocsai kórház melegítő konyhájában az egyes betegre szólóan porciózzák – mondta a főigazgató főorvos.

Dr. Tóth Gábor arról is beszámolt, hogy különösen a kezdeti időszakban tartotta szoros ellenőrzése alatt az ÁEEK-val kötött szerződésben foglaltak teljesülését. Az előfizetések ugrásszerű emelkedését látva örömmel tapasztalta, hogy a kiszállított étel elnyerte a betegek és a dolgozók tetszését. Utóbbiak a kórház által nyújtott támogatásnak köszönhetően naponta és adagonként csupán 310 forintért jutnak meleg ebédhez.

 

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Dr. Mócza György főorvos, a kalocsai kórház vezetője a változással kapcsolatban kifejtette: az már önmagában előnyt jelent, hogy a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegeit nem egy profitorientált cég étkezteti, hiszen így a rendelkezésre álló teljes összeget erre a célra fordítják.

 Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház példaértékű betegétkeztetést valósít meg Kalocsán. Étkeztetési szolgáltatásnál különösen fontos az állandó minőség, ezért a két intézmény szakemberei, köztük a dietetikusok rendszeresen egyeztetnek, hiszen a jó étel nem csak pénz, de szaktudás és odafigyelés kérdése is. A minőség mellett az is fontos, hogy a betegnek szánt étel kulturáltan legyen tálalva és lehetőleg étvágygerjesztő legyen. Ez a szempont is teljesül, de ami talán még ettől is lényegesebb: a jelenlegi betegétkeztetés a betegeknek és a hozzátartozóiknak is iránymutatást ad, hogy az otthoni lábadozási időszakában milyen, jó esetben már bevált, az orvosok és dietetikusok által javasolt ételeket készítsenek.

 

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Dr. Mócza György a változással összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy a Bajáról szállított étel minősége tartósan megfelel majd az elvárásoknak, ezzel is javul a Kalocsán gyógyuló betegek komfortérzete. 

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a változásról maguk az érintettek miként vélekednek. A belgyógyászati rehabilitációs osztályon időről időre kezelt Kovács Lászlóné nem rejtette véka alá, hogy a korábbi szolgáltató által kiszállított étellel maga is elégedetlen volt. Különösen a meleg étkeztetéssel voltak problémái a betegeknek. 
Ám a szeptembertől tálalt kórházi étel jobban, szinte mindenben megfelel a saját és betegtársai igényeinek. Ahogy Marika néni fogalmazott: tudja, még ha nem is úgy főznek mint otthon, egészségesen táplálkozva, de mégis jóllakottan könnyebb elviselni az egyes beavatkozásokat, az amúgy is hosszúnak tűnő kórházi napokat.

KalocsaKalocsaKalocsai Szent Kereszt Kórházbetegétkeztetés