2018.07.20, Péntek

Hirdetés

Jelentősen javult a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegétkeztetése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Jelentősen javult a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegétkeztetése

kalohirek.hu

2017.10.21. 09:45

A betegelégedettségi mutatók is azt igazolják: amióta új kézbe került a betegek étkeztetése, gyakorlatilag megszűntek a korábban gyakori minőségi kifogások.

Hirdetés

A közel kéthónapos tapasztalatok tükrében mind a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegei, mind a dolgozói egyetértenek abban, hogy a szeptember 1-jei változásnak köszönhetően az intézményben jelentősen javult az étkeztetés minősége. A pozitív változás oka, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) döntése nyomán nem a kalocsai önkormányzat tulajdonában lévő, komoly tartozásokat felhalmozó Kalocsa Menza Kft. biztosítja a betegétkeztetést, a szolgáltatás immár a Bajai Szent Rókus Kórház konyhájából történik. A minőségi változást leginkább az reprezentálja, hogy míg korábban csupán 10-15 kórházi dolgozó fizetett elő meleg ebédre, ez a szám mára megközelíti a kétszázat.

Mint dr. Tóth Gábortól, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató főorvosától tudta meg a Kalohirek: az ÁEEK pályázatot írt ki a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza betegétkeztetésére. A Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Bajai Szent Rókus Kórház vezetése úgy döntött, hogy közös pályázatot nyújt be. Az elhatározás alapját az adta: a bajai kedvező tapasztalatok tükrében világosan látszott, ha Baja belép, Kalocsán is egy magasabb színvonalú szolgáltatás valósulhat meg. Ráadásul az erre a célra fordított pénz az egészségügyön belül marad.

– A közös pályázat az ÁEEK döntéshozóinak tetszését is elnyerte, így a Baján gyorsan végrehajtott kapacitásbővítéssel megteremtettük a feltételeit annak, hogy a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával készülő ételek önköltségi áron, melegen tartó ételkonténerekben jussanak Kalocsára. A folyamat része, hogy az így kiszállított ételt a kalocsai kórház melegítő konyhájában az egyes betegre szólóan porciózzák – mondta a főigazgató főorvos.

Dr. Tóth Gábor arról is beszámolt, hogy különösen a kezdeti időszakban tartotta szoros ellenőrzése alatt az ÁEEK-val kötött szerződésben foglaltak teljesülését. Az előfizetések ugrásszerű emelkedését látva örömmel tapasztalta, hogy a kiszállított étel elnyerte a betegek és a dolgozók tetszését. Utóbbiak a kórház által nyújtott támogatásnak köszönhetően naponta és adagonként csupán 310 forintért jutnak meleg ebédhez.

 

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Dr. Mócza György főorvos, a kalocsai kórház vezetője a változással kapcsolatban kifejtette: az már önmagában előnyt jelent, hogy a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegeit nem egy profitorientált cég étkezteti, hiszen így a rendelkezésre álló teljes összeget erre a célra fordítják.

 Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház példaértékű betegétkeztetést valósít meg Kalocsán. Étkeztetési szolgáltatásnál különösen fontos az állandó minőség, ezért a két intézmény szakemberei, köztük a dietetikusok rendszeresen egyeztetnek, hiszen a jó étel nem csak pénz, de szaktudás és odafigyelés kérdése is. A minőség mellett az is fontos, hogy a betegnek szánt étel kulturáltan legyen tálalva és lehetőleg étvágygerjesztő legyen. Ez a szempont is teljesül, de ami talán még ettől is lényegesebb: a jelenlegi betegétkeztetés a betegeknek és a hozzátartozóiknak is iránymutatást ad, hogy az otthoni lábadozási időszakában milyen, jó esetben már bevált, az orvosok és dietetikusok által javasolt ételeket készítsenek.

 

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Dr. Mócza György a változással összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy a Bajáról szállított étel minősége tartósan megfelel majd az elvárásoknak, ezzel is javul a Kalocsán gyógyuló betegek komfortérzete. 

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a változásról maguk az érintettek miként vélekednek. A belgyógyászati rehabilitációs osztályon időről időre kezelt Kovács Lászlóné nem rejtette véka alá, hogy a korábbi szolgáltató által kiszállított étellel maga is elégedetlen volt. Különösen a meleg étkeztetéssel voltak problémái a betegeknek. 
Ám a szeptembertől tálalt kórházi étel jobban, szinte mindenben megfelel a saját és betegtársai igényeinek. Ahogy Marika néni fogalmazott: tudja, még ha nem is úgy főznek mint otthon, egészségesen táplálkozva, de mégis jóllakottan könnyebb elviselni az egyes beavatkozásokat, az amúgy is hosszúnak tűnő kórházi napokat.

KalocsaKalocsai Szent Kereszt Kórházbetegétkeztetés

Hirdetés

Hirdetés