2024.04.19, Péntek

Keceli Meggyfesztivál 2013. - Médiatámogató a Pintér Művek

2013.06.05. 14:09

 Új helyszínen, a Városi Könyvtár melletti parkban kerül megrendezésre a negyedik Meggyfesztivál június második hétvégéjén. A szervező Fresh Fruit TÉSZ stábja már lázasan készül és azt ígérik: a hangulat a régi lesz!

Hirdetés

A fesztivál célja mindig ugyanaz: felhívni a figyelmet a meggyre úgy, hogy közben jól érezzük magunkat – vallják a szervezők.

A térség jellegzetes gyümölcse a meggy, amely Kecelen és környékén nagy termesztési múltra tekint vissza, és jelenleg is az egyik biztos megélhetési forrása az itt élőknek. Ezért különösen fontos a meggy népszerűsítése. A rendezvény főszervezője a régió egyik legnagyobb gyümölcsintegrátora, a keceli Fresh Fruit TÉSZ.

Idén is több oldalról járjuk körbe a „meggy-témát”. A Művelődési Házban június 7-én, 10:00 órától szakmai konferenciát tartanak, amelyre az ország minden tájáról érkeznek szakemberek, termelők. A program szakmai előadásait a FruitVeb szervezi, több agráregyetemmel együttműködve. Aktuális pályázati lehetőségekről a Keceli Meggyfesztivál fővédnöke, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke fog előadást tartani – mondta el Juhos Csaba, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke.

De a Meggyfesztiválon a szakmai programok mellett karikatúra-kiállítás és könyvbemutató is lesz. Természetesen élő koncertek is várják a látogatókat pénteken és szombaton is. A zenei programokból kiemelhető a Kistehén zenekar, a budapesti Napkutya és a szegedi Gypo Circus. Fellép még a kiskőrösi Szürke Verebek és a Keresztapu zenekar is, és természetesen nem hiányozhat a keceli fiatalokból álló Black Sys sem. A gyerekekre is gondoltunk, szombat délután 4 órától Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes alapítója ad vidám, játékos koncertet a legkisebbeknek – tette hozzá a szervező.

Szombaton napközben kézműves és egyéb foglalkozásokat tartanak a Művelődési Ház munkatársai, akik arcfestéssel, lepényevő versennyel és különböző népi játékokkal várják a gyerekeket. Ismét lesz meggymag távköpő bajnokság, csocsó- és darts bajnokság, vízifoci, a helyi borászok pedig meggyboraikkal versenyezhetnek. (A meggybor-versenyre nevezni 2 palack meggybor leadásával lehet a Fresh Fruit TÉSZ telepén vagy Béla Zoltánnál, a Béla Borászat telepén, május végéig.)

A meggymagköpő versenyt - a hagyományokhoz híven - idén is megrendezzük. A szintén hagyományosnak tekinthető csettegő verseny azonban egy kicsit más lesz: idén a gyorsaság helyett az ügyesség játssza a főszerepet. Ami szintén újdonság: a közönség szavazhat majd a legszebb, legérdekesebb megjelenésű csettegőre.

A Meggyfesztiválon bringatúra is lesz, 3 különböző távon. A legrövidebb túra 30 km-es, a Kecel – Kiskőrös – Soltvadkert – Kecel távot vállalók 10:00 órakor indulnak a fesztivál helyszínéről. A közepes, 60 km-es túra 09:00 órakor indul a Kecel – Miske – Hajósi-pincék – Kecel útvonalon, a 100 km-es túra pedig reggel 08:00 órakor a Kecel – Kalocsa – Sükösd –Kecel távon. A leghosszabb távot inkább a gyakorlottabb túrázóknak ajánlják a szervezők, de a 30 km-es túrán bárki elindulhat, aki nem ijed meg egy-két óra biciklizéstől. A bringázás végén minden résztvevő emléklapot és egy szelet meggyes pitét kap.

A látogatók a két nap alatt idén is megkóstolhatnak számos terméket, amely meggyből készül: meggysört, meggybort, meggypálinkát és friss meggyből sem lesz hiány. A Meggyfesztivál 2013. június 7-8-án, a keceli Szabadság téren, a Városi Könyvtár melletti parkban várja a látogatókat 0-100 éves korig. További információk, részletes program a rendezvény honlapján (www.meggyfesztival.hu) és a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon található.