2024.07.16, Kedd

Ellentétesen érvel Brüsszelnek Ausztria és a Paks környéki települések

2016.02.11. 12:05

Míg az osztrák miniszter szerint Paks II. finanszírozása tiltott állami támogatásnak minősül, torzítja a piacot, és megakadályozhatja, hogy az olcsóbban előállítható megújuló energiaforrások megfelelő mértékben tudjanak terjedni a jövőben, addig Paks városa, a környékbeli településeket tömörítő társulás (TEIT) és a Magyar Atomfórum Egyesület levélben érvel az Európai Bizottságnak a Paks II. mellett.

 

Utóbbiak levelükben azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság tegye lehetővé, hogy zökkenőmentesen haladjon a Paks II. beruházás, mert szerintük az a térség lakossága, gazdasága és az ország közös érdeke.
Süli János, Paks polgármestere tegnapi sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott, az önkormányzatok és a vállalkozások készülnek arra, hogy elkezdődjenek a kapacitás-fenntartással kapcsolatos munkák, "a késlekedés és bizonytalanság károkat okoz". A paksi atomerőmű üzembe helyezése óta nem károsította a környezetét, viszont a térség gazdaságára pozitív hatással van - fűzte hozzá.

Bálint József, a Paks környéki településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) vezetője  kijelentette, hogy jó munkakapcsolat alakult ki az erőmű társadalmi ellenőrzésében részt vevő TEIT és a paksi atomerőmű között, a településvezetők meggyőződtek arról, hogy a nukleáris technológia a költségek, a környezetvédelem szempontjából is jó választás. Azonosulni tudnak a kormány azon céljával, hogy két újabb blokk épüljön Pakson - tette hozzá.

Abban csak bízhatunk, hogy megfelelően megalapozott tudással teszik ezt a kijelentést, átböngészték az előzetes hatástanulmányokat és költségszámításokat, konzultáltak a témában járatos szakemberekkel, és átgondolták, hogy az ország jövőjére nézve milyen hatással lesz Paks II. az energiafüggetlenség és versenyképesség tekintetében.

Az mondjuk nem meglepő, hogy a  nukleáris iparban érdekelt 36 kisebb-nagyobb hazai cég képviselői által alkotott Magyar Atomfórum Egyesület elnöke szerint sürgősen folytatni kell a munkálatokat, a bürokratikus akadályokat el kell hárítani.

Az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálatában Ausztria az első uniós tagállam, amely véleményt nyújtott be. Ráadásul markáns véleményt, amely megegyezik azokkal a tanulmányokkal, melyek azt igyekeznek bizonyítani, hogy a Paks II beruházás nem térül meg piaci alapon, és így csak állami támogatással tud megvalósulni. Az állami támogatás ilyen esetben tiltottnak minősül az Európai Unióban, mivel torzítja az energiapiacot: megakadályozza egyebek között a fenntartható, költséghatékony megoldások, mint a megújulók piacra lépését, illetve ellehetetlenítheti a már piacon lévő szereplőket.

„Ez megelőlegezheti azt is, hogy Ausztria – a brit Hinkley Point atomerőmű ügyéhez hasonlóan – jogi lépéseket is tesz majd az ügyben, ami akár az egész Paks II projekt megvalósulását is megakadályozhatja” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampányosa.

Az Energia Klub azt mondja, nincs szükség Paks II-re, mert Magyarország jövőbeni energiaigénye az új atomerőmű nélkül is maradéktalanul kielégíthető.  Mindez az energiafogyasztás racionalizálásával, energiahatékonysági fejlesztésekkel, a megújuló energiaforrások nagyarányú felhasználásával, és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésével biztonságosan elérhető.

Forrás: MTI, Greenpeace, Energia Klub

Galéria

Gazdasággreenpeacepaks IIatomerőműatomenergia