2023.03.28, Kedd
Kecskeméten végzett az

Kecskeméten végzett az "Év agrárszakembere" díjra jelölt Oltyán István

2015.11.09. 05:55

Elmondható, hogy a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai kara az utóbbi években kezdi újra felvenni a versenyt. Teheti is, hiszen az elmúlt évtizedekben az intézményben végzettek közül számos szakember a térség mezőgazdasági vállalatinál végez kimagasló munkát. Az ifjú Oltyán Istvánt, aki a nagyhírű Árpád-Agrár Zrt telepvezetője, most a szakma az "Év agrárszakembere" díjra jelölte kertészeti ágban. A szavazás 2015. november 24-én kezdődik:

"Szakmai bemutatkozás

Már gyermekkoromban is meghatározó szerepet töltött be családunk életében a kertészet. Szüleim szőlőtermesztéssel és szabadföldi görögdinnye termesztésével foglalkoztak. Pályaválasztásnál nem volt kérdés számomra hogy kertész szeretnék lenni, annak ellenére hogy szinte minden lépcsőn ahol választani kellett szinte minden esetben le akartak erről beszélni. De én minden esetben biztos voltam abban hogy egyszer olyan sikereket fogok elérni ebben a szakmában melyet az embernek élete végéig tanulnia kell hogy méltán büszkék lehessenek azok is akik ennek az iránynak a választásáról akartak meggyőzni. Szerintem egy olyan szakembernek aki szereti a szakmáját és én ebbe a csoportba tartozom meghatározó pont volt mikor Magyarország legnagyobb üvegházi és fóliás hajtató kertészetébe nyerhettem felvételt 2006-ban, mint termelésvezető. Ezt követően az itt látottak és tanultak számomra meghatározták szakmai irányultságomat és 8 évig a biológiai növényvédelemmel ellátott talaj nélküli paradicsomtermesztést irányíthattam mint telepvezető, de eközben a fő feladatom mellett folyamatosan foglalkoztam a zöldség szaporítóanyag technológiai fejlesztéseivel, oltott növények termesztésbevezetésével. Így 2014évtől a fő feladatom mellett már olyan mértéket öltött palántanevelésben végzett feladatom hogy ettől az évtől kezdve csak ebben az irányban folytatom tevékenységem. Értékesítési feladatokat és a termelők szakmai segítségét Kárpát-medence szinten ellátom, mert fontos számomra az hogy visszatérjenek a termelő kertészek. Fontos volt mindig számomra az hogy segítsem azokat a kertészeket akiknek szüksége van szakmai támaszra, vagy csak egy megerősítésre. Méltán mondhatom hogy a palántanevelés a zöldséghajtatás nehézipara, de ez jelenti számomra a szakmai kibontakozást hogy a legnehezebb feladatokat kell teljesítenem, de ez nem menne egyedül, mert egy olyan csapat áll mögöttem amelyre mindig számíthatok és ennek a záloga az hogy nekem nem beosztottaim vannak, hanem munkatársaim.

Bővebb bemutatás

Szakközépiskolai tanulmányaimat a kecskeméti Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakképző Intézetben folytattam, majd ezt követően ettől az intézménytől nem nagy távolságra lévő szakmai felkészültségét tekintve magas színvonalú felsőoktatási intézményben folytattam. A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karát, 2005-ben kertészmérnökként végeztem el zöldségtermesztési szakirányon. Már a tanulmányaim folytatása idején is meghatározó lökést adott számomra ennek a gyönyörű szakmának a szeretete, így a diplomamunkám is egy saját termelésemben lefojtatott őszi karfioltermesztés ökonómiai és termesztéstechnológiai teljes kiértékelése volt."

Kép forrás: https://www.facebook.com/oltyan.istvan // http://www.azevagrarembere.hu/#/jelolt/28

Galéria

GazdaságOltyán István