2020.10.26, Hétfő

Mikor vonható le az áfa gépkocsi lízingje esetén?

2015.12.20. 07:44

 

Mikor vonható le az általános forgalmi adó (áfa) a személygépkocsi pénzügyi lízingbe vételénél? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

„Nem merem határozottan mondani ügyfelemnek, hogy nyugodtan lízingeljen gépkocsit, és vonjuk le az áfát. Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingbe vételénél többször említik, hogy levonható az áfa (bizonyos feltételekkel és összegben). Viszont, ha a futamidő végén a társaság tulajdonba veszi, "megvásárolja" a személygépkocsit, nem lép be az áfatörvény tiltása az áfalevonásra? A NAV nem tételezi fel, hogy a futamidő alatt csupán részletfizetésről van szó, és megkérdőjelezi az áfa levonásának jogszerűségét?” – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk szerint jogos a kérdés: amennyiben a futamidő elején biztosra vehető a tulajdonszerzés, például (1) olyan magas az önrész, (2) olyan rövid a futamidő, vagy (3) annyira alacsony a maradványérték, hogy a tulajdonszerzés biztosra vehető, akkor az adóhatóság valószínűleg átminősítheti az ügyletet a futamidő elején termékértékesítésre/termékbeszerzésre, és ebben az esetben nyilvánvalóan nem vonható le az áfa.

Sajnos nincs nyilvánosan közzétett szabályozás arra vonatkozóan, hogy melyek a peremfeltételek (egyes lízingcégek rendelkeznek erre vonatkozó feltételes adó-megállapítási határozattal, a lízingügyletet megelőzően érdemes ezt tisztázni), de minden esetben az ügylet összes körülményét – mindhárom szempontot együttesen – kell vizsgálni. Általánosságban elmondható, hogy ha a futamidő végén nem beszélünk tényleges döntési helyzetről, akkor nem zárható ki az átminősítés kockázata.

Ha a fenti három feltétel alapján nem minősíthető át az ügylet termékértékesítéssé, akkor csak a maradványérték áfája nem vonható le, tekintve, hogy a maradványérték megfizetésével történik meg a termékértékesítés – véli szakértőnk.

Forrás: adozona.hu

Galéria

Gazdaságnyílt végű pénzügyi lízing