2024.05.20, Hétfő
Merkbau 25 - folytatás következik!

Merkbau 25 - folytatás következik!

2015.12.23. 10:18

Hirdetés

A kiskunhalasi Csipke Hotel adott otthont a kiskunhalasi székhelyű Merkbau csoport 25. születésnapja alkalmából rendezett megemlékező ünnepségnek 2015. december 11-én. Az ünnepség minden elemében reprezentálta a vállalat szellemiségét, amelyben egyszerre jelent meg a partnereikkel szembeni tisztelet, a társaságnál tradicionális szerénység és a Merkbau csoport életét általánosan jellemző őszinte jókedv.

Mégis a 25 éves születésnap egy kicsit eltért a vállalatnál szokásos grill estek-k jellegétől, hiszen ez esetben a csoport vendégeit al’a cart felszolgálás keretében pincérek hada kényeztette. A szenzációs menüt természetesen Pannonhalma borai tették fenségessé.

A Merkbau csoportnál szokásos őszinte hangulatot erősítette a három alapítónak, Merényi Jakabnak, Balanyi Lászlónak és Knáb Jánosnak a rövid köszöntője.

Merényi Jakab – mint a társaság megalapításának az alap ötletét adó, a vállalat stratégiáját ma is döntően meghatározó személy - beszédében kitért a megalapítás előtti időszakra, amikor az országgal együtt a Merkbau csoport is elkezdte a szocialista világ utáni fejlődését, illetve a tőle megszokott racionalitással felvázolta a társaság rövid és középtávú jövőképét. Amely alapján a Merkbau csoport a szándéka alapján a jövőben is közép méretű vállalatként kíván a hazai építőiparban, mint épszer és mint kereskedelmi vállalatcsoport jelen lenni.

Balanyi László, a stabilitásáról híres Merkbau csoport pénzügyi stratégiájáért felelős vezetője, - miután megnyugtatta az ünneplő vendégeket, hogy nem fog háromórás prezentációt tartani -, inkább a vállalat működését lehetővé tevő munkatársakkal kapcsolatban jellemezte a Merkbau elmúlt 25 évében alkalmazott gyakorlatot. Balanyi László az építőipari vállalatoknál, de akár a versenyszektor egyéb vállalatainál is megszokott gyakorlattól eltérően a tulajdonostársaival közösen azt hirdeti, hogy a a Merkbau csoportnál a legfontosabb a „problémákat megoldó ember”. Amelyen, mint elmondta, a jövőben sem kívánnak változtatni!

Knáb János akit egyszerűen a Merkbau motorjaként lehet jellemezni egy komoly prezentációt tartott. Az előadásából kiderült, hogy a mögött, hogy a Merkbau együtt fejlődött a rendszerváltás utáni Magyarországgal, a magyarokra jellemző, erős emocionális tényezők is közrejátszottak. Így más építőipari vállalatoknál is jellemző projekt alapú gondolkodást, a Merkbau-nál minden év tervezésekor az ország építésének a jellege is körbe lengte.

 

A három előadás közül kétségtelenül Knáb János beszéde érintette meg a leginkább a vendégsereget, hiszen közöttük sokan a kezdetek óta együtt dolgoznak a társasággal és bizony hihetetlen mennyiségű küzdelem árán maradhatott a hazai társaságok 2 %-át kitevő cégek között a MERKBAU, akik megünnepelhetik egyáltalán az alapításuk 25. évfordulóját. Így komoly férfiemberek dörzsöltek el egy-egy könnycseppet meghatódottságukban Knáb János beszédét követően.

 

Az alapítók felelőssége általánosan is megjelent a három beszédben, hiszen mind a hárman kitértek az utódlás kérdésére, amely kihívás az első generációváltás alkalmával lefelezi a hasonló korú cégeket a statisztikák alapján.

A koncerttel, tortával, zenés táncos estté váló ünnepségnek mindenki úgy kezdhetett neki, hogy bizonyosságot szerehetett, miszerint a Merkbau csoportnak az alapítói, tudatosan készülnek a legalább még vagy két évtizedik elhúzódó generációs váltásra, ami egyben azt is jelenti, hogy a Merkbau Csoportnak a következő évtizedei is a lehető legrészletesebben meg vannak tervezve, így a céget a jövőben is a stabilitás, a megbízhatóság és a vállalatnál tradícióként megjelenő magas minőség fogja jellemezni.

Galéria

GazdaságMERKBAU 25Merényi JakabBalanyi LászlóKnáb János