2020.12.03, Csütörtök

Elektronikus útdíj 2013. július 1-jétől hazánkban is

2013.06.14. 05:51

Összesen 6513 kilométer hosszúságú hazai útszakaszt érint a 2013. július 1-jén életbe lépő, az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló jogszabály.

Az új jogszabálynak köszönhetően Magyarországon is életbe lép a megtett út kilométerszámával arányos útdíj fizetési rendszer (UD). A HU-GO néven ismertté vált rendszer a vonatkozó miniszteri rendeletben kijelölt autópályákat, autóutakat és főutakat érinti, és teljes mértékben megfelel az Európai Unió technológiai követelményeinek, illetve az EETS, azaz az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás irányelveinek.

Online útdíj kalkulátor


A HU-GO rendszer kizárólag a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveket érinti, azonban a fizetendő díj mértékét számos tényező határozza meg.

A HU-GO közelebb visz Európához

A közúthálózatok folyamatos fejlesztése, illetve a biztonságos működtetés komoly anyagi terhet jelent, melynek az egyetlen finanszírozási módja a díjszedés alkalmazása. A hazánkban ez idáig alkalmazott egyetemes e-matricás rendszer, azaz az időtartamhoz kötött használati díj kivetése azonban nem képes előteremteni a szükséges finanszírozási hátteret.

Vele szemben a HU-GO rendszer megnövekedett díjbevételt jelent, ami biztosítja az úthálózat fejlesztésének, fenntartásának, működésének finanszírozását. Emellett az új díjfizetési rendszer követi a „használó és szennyező fizet” elvét, aminek megfelelően mindenki valóban csak annyit fizet, amilyen mértékben használja a hazai díjköteles úthálózatot, illetve amennyire szennyezi a környezetet. A megtett úttal arányos díjszabás növeli a nemzetközi tranzitforgalomból származó bevételeket is.

A HU-GO rendszer bevezetésével megnövekvő bevétel pedig célhoz kötött, felhasználása az uniós követelményrendszer értelmében kizárólag a közúti és közlekedési szektorban lehetséges. Ennek fényében a HU-GO segíti az európai közlekedési normákhoz való felzárkózást, miközben kiegyensúlyozottá teszi a költségviselést, ráadásul kifizetődővé teszi a rövid útszakaszok használatát, és érdekeltté teszi a vállalkozókat a felelős úthasználatban, a költségek arányos növelésével.

Mi az elektronikus útdíj?

Az útdíj az az összeg, melyet az útdíjköteles útszakasz használatáért kell megfizetni. Az útdíj mértéke egyenesen arányos a díjköteles útszakaszon megtett távolsággal, és magában foglalja az általános forgalmi adót is. Ennek megfelelően az elektronikus útdíj a díjköteles szakasz használatáért elektronikus úton, megállás és lassítás nélkül fizetendő, a gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Az útdíjfizetési kötelezettség kizárólag a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsikra vonatkozik. Ez alól kivételt képeznek az élőállatot, valamint a mezőgazdasági terményeket szállító járművek.

Útdíjköteles útszakasz minden olyan útszakasz, melyet a miniszter által meghatározott kategóriába tartozó gépjárművek csak a meghatározott útdíj ellenében jogosultak használni. Az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveinek, valamint az uniós technológiai követelményeknek megfelelően kialakított, HU-GO névre keresztelt rendszer július 1-jén lép életbe hazánkban.

Az útdíjszedői és egyetemes útdíjszolgáltatói feladatok ellátása az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) feladatkörébe tartozik majd. A díjköteles szakaszok a magyar úthálózat összesen 6513 kilométerét érintik, a kijelölt útszakaszok között szerepelnek autópályák, autóutak és főutak egyaránt. Az útdíjszedő rendszer korábbi években felvázolt terveihez képest egy egyszerűsített megoldással fog bevezetésre kerülni. A nyáron életbe lépő HU-GO rendszerben két módon lesz lehetőség útdíjbevallás megtételére: fedélzeti eszköz segítségével, valamint előre megváltott viszonylati jeggyel.A törvény értelmében az útdíj részét képezi az infrastruktúra, valamint a külső költség díja. Az infrastruktúra nem más, mint az utak építésének, üzemeltetésének, bővítésének és fenntartásának költsége, míg a külső költség díja a zaj-, illetve levegőszennyeződés miatt felmerülő költségek összessége. A jármű díjkategóriába való besorolása függ a tengelyszámtól, a gépjármű motorjának környezetvédelmi besorolásától, a napszaktól, az évszaktól, illetve az út által érintett területtől is.