2020.07.04, Szombat

Az ország tíz legjobb fehérbora között a 2013-as Font Ezerjó Selection

2015.06.27. 15:23

Az előítéletek miatt még ma is jóval nagyobb teljesítményt kell nyújtaniuk a Duna Borrégió borászatainak, hogy az egyébként rendkívül divatos és keresett boraikat a kis mennyiségű borvidékek nagynevű borászbírái is elismerjék.

Az országban zajló borversenynek „versenyében” jelentős előrelépés, hogy az idei évtől összevonásra került a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borverseny és a Pannon Bormustra, amelyek ötvözetéből lett a Magyar Bormustra. Az első Magyar Bormsutra versenyre 2015. május 28-29-én került sor.

A megmérettetésben a legjobb eredményt a mára a borairól és kiemelkedő eredményeiről híres soltvadkerti Font Pincészet nyerte el a 2013-as Ezerjó Selection borukkal. Ennek kapcsán Font Gábort a családi pincészet borászát kérdeztük:A versenyre több borunkkal is beneveztünk, és a 2013-as fahordós Ezerjó Selection kapott aranyérmet. A 100 pontos versenyen a legmagasabb pontszámot elérő bor  91,6 pontot kapott a Font Pincészet Ezerjó Selection pedig 88-at. Ezzel az eredménnyel végtére is az ország nyolcadik legjobb fehérborának is mondhatjuk.

Pincészetünknél minden évben készítünk Ezerjó-t, illetve a különösen jó évjáratokban készítünk válogatást is. Válogatást eddig 2006-ban, 2009-ben és legutóbb 2013-ban  tudtunk készíteni a Szarvaskút dűlőben lévő régi ültetvényről. Minden esetben innen származik az Ezerjó Selection, amely szőlőn jelentős terméskorlátozást végzünk, így elmondható, hogy egy tőkén egy üveg borhoz szükséges szőlő mennyiség terem meg.

A 2013-as ezerjó szépen be tudott érni, így a bor 14-es alkohol tartalmú, a közel 40 éves ültetvénynek a gyökerei nagyon mélyre nyúlnak, így a leszüretelt szőlőből készült bor is rendkívül ásványos, amit később fahordóban erjesztettünk, illetve érleltük.Ez a nagy fehérbor kategória, amit az előítéletek nélküli vakteszteken általában senki sem gondol, hogy a Kunságból származik. Ezért volt jó, hogy a bírálat során nem tüntették fel, hogy milyen fajta, mert például egy kövidinkára nem szoktak a név alapján több pontot adni. Ez esetben csak annyit mondtak a bíráknak, hogy 2013-as fehér bor, így nagyobb esélye volt a fajta iránt előítélettel rendelkező boroknál.

Forrás:magyarbormustra.hu