2024.04.20, Szombat

Magyar borokkal hódítanának Kínában

2016.02.04. 11:52

Hirdetés

A magyar borok kínai promóciójára kiírt 25 ezer eurós pályázat nyertese szerint a  Földművelésügyi Minisztérium támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a világ második legnagyobb piacán sikerrel szerepeljenek a magyar borok.

Varga-Sabján Dávid, a Magyar Kézműves Borászok Szövetségének pekingi irodavezetője a „Furmint arcai” elnevezésű szakmai találkozón elmondta: vállalásuknak megfelelően 2016 végéig 11 rendezvényen népszerűsítik a minőségi magyar borokat. A kiválasztott “zászlóshajók”, amelyekre összpontosítanak, az aszú, a furmint és három vörösbor: a kékfrankos, a bikavér és a villányi franc.

Úgy vélte, a hatalmas kínai piacon csak a magyar piaci szereplők összefogása, közös fellépése egyengetheti a szakmai körökben egyébként egyre ismertebbé és népszerűbbé váló magyar borok útját. A 15 éve Kínában dolgozó szakember hozzátette: az elmúlt fél év intenzív marketingmunkájának eredményeként az említett öt borból két konténer, vagyis 35 ezer palack szinte azonnal vevőre talált.

„Nem mellékesen sikerült egy konténer magyar hordót is eladnunk, amelyek már úton vannak Kínába” – jegyezte meg.

Elmondta: promóciós programjuk a személyes találkozók során átadott tudásra, a borok megismertetésére, a kínai szakmai és szélesebb közvéleményt formáló személyiségek megnyerésére épül, ami szerinte azért fontos, mert a magyar borok mögött egyelőre nincs olyan tőke, ami a hatékony marketinghez elegendő volna.
A rendelkezésre álló magyar és kínai statisztikák szerint 2014-ben 1 millió 100 ezer liter magyar bort szállítottak Kínába, ami értékben 3,24 millió eurónak felelt meg. Piaci szakértők szerint a mennyiség egyértelműen növekszik, és az exporton belül nő a fehér borok, valamint a pezsgő, pezsgőbor aránya is.

 

"Az EU tagállamaként Magyarországra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint Franciaországra vagy Olaszországra. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az onnan dömping jelleggel érkező borok ellen hozott magas importvámok és egyéb adminisztratív jellegű akadályok minket is sújtanak" - mondta Varga-Sabján Dávid egy interjúban a CRI Online portálon. "Mi nagyon bízunk benne, hogy a kormányzat aktív keleti külpolitikája hamarosan a magyar bor importján is lendít majd. Fontosnak tartjuk a bort a két ország közötti kereskedelmi és kultúrális kapcsolatok fejlesztésének területén egyaránt. Egy jó üveg magyar bor az ország legjobb nagykövete, egy szépen terített asztalnál pedig minden tárgyalás eredményesebben zárul."

mti/hungarian.cri.cn

Galéria

GazdaságborexportKína