2024.07.21, Vasárnap

Piacvezető akar lenni a Poli-Farbe

2016.06.02. 13:16

Megduplázná termelőkapacitását a Bács-Kiskun megyei Poli-Farbe Vegyipari Kft. 2017-ben. Uniós forrásokat is bevonva 1,2 milliárdos beruházásra készül bócsai telephelyén.

Az utolsó nagy, hazai tulajdonban lévő festékgyár 2010 óta csaknem megduplázta árbevételét, és termelőkapacitásának bővítésével egyértelműen piacvezető pozícióra tör.

2017-től szeretné megduplázni termelőkapacitását: uniós forrásokat is bevonva egy 1,2 milliárd forintos beruházásra készül bócsai telephelyén. Az új technológia napi 8 órában éves szinten 40.000 tonna fehér festék előállítására lesz képes.

A Bács-Kiskun megyei vállalat jelenleg 233 embernek ad munkát, 2015-ös nettó árbevétele 10,196 milliárd forint volt, szemben a korábbi évi 9,2 milliárddal. Az üzemi eredmény 874,8 millió forint volt. A Poli-Farbe 42.700 tonna terméket gyártott a magyar, a román és a szlovák piacra a tavalyi üzleti évben.

- Az elmúlt hat évben a Poli-Farbe csaknem megduplázta forgalmát, ami egyrészt annak köszönhető, hogy képesek vagyunk olyan festékeket fejleszteni, amelyekre valós vásárlói igények mutatkoznak, másrészt pedig összefogtunk a hazai szakkereskedésekkel a magyar termékek térnyerése érdekében – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója.

2016-ban 7-10%-os forgalmi növekedést szeretne elérni a Poli-Farbe, és több cikkcsoport gyártása területén is kapacitásbővítést fog végrehajtani.

A barkácsáruházak kivonulása jól jött a szakkereskedéseknek

A Poli-Farbe forgalmának több mint kétharmadát hazai szakkereskedések, festék- és barkácsüzletek adják, amelyek – a festékgyárhoz hasonlóan – családi vállalkozásként működnek. A Poli-Farbe organikus növekedése egyben ezen szakkereskedések erősödését is jelenti.

Az utóbbi években két barkácsáruházlánc is kivonult a piacról, ezek forgalmát részben a hasonló kategóriájú barkácsáruházak, részben a festék szakkereskedések vették át. A Poli-Farbe mindkét értékesítési csatornát a súlyuknak megfelelő árazással, rugalmasan kívánja kiszolgálni.

A Poli-Farbe 2011-ben hívta életre a Pannon Festék Hálózatot, amelyhez jelenleg 97 partner, 132 üzlete tartozik országszerte. A „bolt a boltban" koncepció keretében a magyar festékek kiemelt helyet kapnak, a családi vállalkozások pedig összefogva, egységes marketinggel segítik a piacon maradást. 2016-ban három szakkereskedéssel bővült a hálózat, amelyhez csatlakozó szakkereskedések egyszámjegyű forgalomnövekedésről számoltak be a tavalyi üzleti évben.

A fotón balról jobbra: Nicolas Spillmann (Dow), Szabó Antal (Poli-Farbe)

Légtisztító és formaldehidmentes beltéri festékek

Együttműködési megállapodást kötött a The DOW Chemical Company és a Poli-Farbe, amelynek keretében a globális vállalat lehetőséget biztosít a bócsai cégnek a „FORMASHIELDTM, azaz Formaldehid megkötő technológia" használatára a hazai piacon. A közös termékfejlesztés eredménye a POLI-FARBE INNTALER AIR CLEANER légtisztító beltéri falfesték, amely a zárt térben a különböző lakberendezési tárgyakból felszabaduló formaldehid molekulákat – a levegőből megszűrve – megköti, és ártalmatlan vízgőzzé alakítja át. A vízgőz természetes úton elpárolog, a körforgás eredményeként pedig „tisztul" a belső tér levegő összetétele.

A bócsai vállalat évek óta törekszik arra, hogy termékfejlesztései segítségével megteremtse egy biztonságosabb lakókörnyezet kialakítását. 2011 tavaszától a Poli-Farbe gyártósoráról olyan, a hazai festékpiacon egyedülálló formaldehidmentes falfestékek gördülnek le, mint a POLI-FARBE PLATINUM egyrétegű beltéri falfesték, amely nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet. A POLI-FARBE PLATINUMot a legjobb magyar vegyipari mérnökök között jegyzett fejlesztők alkották meg, évtizedes tapasztalat áll mögötte.

Galéria

GazdaságfejlesztésBócsaPoli-Farbeplatinumformaldehid