2024.06.19, Szerda

Ma szavaz a Parlament a lakásáfa csökkentéséről

2015.12.15. 10:10

Hirdetés

Januártól 27-ről 5 százalékra csökkenhet a lakások áfája. A javaslatot ma fogadhatják el a képviselők, az Országgyűlés őszi ülésszakának utolsó napján. A kormány várakozása szerint a lakásáfa 27-ről 5 százalékra történő csökkentése ösztönzi a beruházásokat, munkahelyeket teremt, ami serkenti a növekedést és hosszú távon bevételt generál a költségvetés számára - mondta ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes kifejtette, hogy a számítások szerint 5000 új lakás építése mintegy 100-120 milliárd forintnyi beruházást generál, ennyivel növekedhet a gazdaság, emellett 5000-7000 munkahelyet is teremt.
Hozzátette: hitelfelvétellel szintén lehet serkenteni a gazdasági növekedést, ezzel azonban egyelőre nem kalkulált a kormány.
Meglátása szerint az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során, nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek. 
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 3,5 millió forintos felső határú otthonteremtési kedvezménnyel együtt a többgyermekes családoknál halmozódhatnak a kedvezmények.

Az új áfakulcsot új lakások vásárlásánál lehet alkalmazni, és azért csak négy évre szól, mert általánosan nem lehet kiterjeszteni. A kormány adófilozófiája ugyanis az, hogy a jövedelem típusú adóknak kell csökkenniük, és a fogyasztási típusú adókon keresztül kell a közösségi kiadásokhoz szükséges adókat beszedni - fejtette ki Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. 

Varga Mihály a lakásáfa 27-ről 5 százalékra való csökkentésével kapcsolatban kifejtette: a kormány célja az, hogy minél könnyebben lehessen új lakáshoz jutni, emellett szeretnék, ha a foglalkoztatást is bővítené, továbbá hozzá tudna járulni a gazdaság egészének növekedéséhez. 
Hozzátette, az áfacsökkentés önmagában nem segít, ezért szeretnék szélesíteni a használt és új lakások vásárlásához adott kedvezményt. A bankok a kormány reményei szerint a jelzáloghitelezéssel, alacsony kamatokkal tudnak majd segíteni a saját erő megteremtésében. 

Forrás: MTI

Galéria

Gazdaságáfaáfacsökkentésparlamentországgyűlésvarga mihály