2024.06.13, Csütörtök
Már főállásban dolgoznak a Schneider Electric-nél a volt kunszentmiklósi diákok
Fotó: Schneider Electric

Már főállásban dolgoznak a Schneider Electric-nél a volt kunszentmiklósi diákok

Schneider Electric

2023.08.08. 10:56

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Schneider Electric kunszentmiklósi gyára és a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum közötti együttműködés, már elhelyezkedtek a cégnél az első fiatalok, akik az intézmény és a vállalat duális képzési programjában végeztek. A 2021 őszén indult kezdeményezés keretében további évfolyamok tanulóival is szakképzési munkaszerződést kötött a Schneider Electric.

Hirdetés

A Schneider Electric kunszentmiklósi gyára és a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum 2021 őszén indította el az első közös duális képzését. A program célja, hogy jól hasznosítható elméleti és gyakorlati tudást sajátítsanak el a fiatalok részben már valós munkakörülmények között.

Az első tanévben 7 villanyszerelő tanulóval kötött szakképzési munkaszerződést a Schneider Electric. A program keretében 4 féléven keresztül tanulhattak a diákok a vállalat kunszentmiklósi gyárában. A duális képzés során egy hetet az iskolában, egy hetet pedig az üzemben töltöttek a fiatalok, míg nyáron egybefüggő gyakorlati idő volt, amikor szintén Kunszentmiklóson dolgoztak.

A kezdeményezésben részt vevő fiatalok többféle területen megfordultak a termelésben, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot tudjanak szerezni, emellett külsős oktatókkal is leszerződtünk, hogy a gyakorlati tudás mellett az elméleti alapokat is megkapják. Hatan tettek sikeres szakmai záróvizsgát, és nagy örömünkre szolgál, hogy a 6 tanulóból 5-en úgy döntöttek, hogy a Schneider Electric-nél kezdik meg szakmai pályafutásukat július 1-től, immáron saját főállású munkavállalóként. Ők több területen helyezkednek majd el, többek között a szerelésben és a tesztelésben vesznek majd részt” – mondta el Marosvölgyi Teréz, a Schneider Electric kunszentmiklósi gyárának HR vezetője.

A 2021 őszi kezdést követően tavaly szeptemberben a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum hat hegesztő tanulójával kötött szakképzési munkaszerződést a Schneider Electric, akik szintén 2 éves duális képzésben vesznek részt, idén február elsejétől pedig további 9, mechatronikai technikus tanuló csatlakozott a programhoz.

Folytatódik a villanyszerelő utánpótlás képzésének támogatása is, az első program sikerét követően a vállalatnál úgy döntöttek, hogy idén szeptembertől ismét elindítják a villanyszerelő duális képzést, a tervek szerint 11 tanulóval.

 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának (SB, Sustainability Business) európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont.  A Schneider Electric 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 16 milliárd forint értékű beruházással új gyártó üzemet épít Dunavecsén, ahol várhatóan 2024-ben indulhat meg a termelés. A legnagyobb hazai vállalkozásokat rangsoroló Figyelő TOP200 kiadvány Az év innovatív vállalataként a Schneider Electric-et nevezte meg 2022-ben.

GazdaságKunszentmiklósSchneider Electric