2024.03.29, Péntek
A tökéletes aszfalt és a finom sör titkai – így zárult az első Duna Group Szabadegyetem
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A tökéletes aszfalt és a finom sör titkai – így zárult az első Duna Group Szabadegyetem

magyarepitok.hu

2020.08.23. 10:00

A Duna Csoport hagyományteremtő szabadegyeteme több mint nyolcvan résztvevőjével a tiszaugi hídhoz és a Hódút Kft. laborjához is ellátogatott a zárónapon.

Hirdetés

Építési terület bejárással, laborlátogatással és sörkóstolóval zárult az első Duna Group Szabadegyetem. A Duna Csoport úttörő jellegű szabadegyeteme több mint nyolcvan résztvevővel három napon át zajlott a fővárosban, több vidéki helyszínre is ellátogatva.

A képre kattintva galéria nyílik!

Szombaton egy kiadós reggeli után az első két napon remekül összekovácsolódott csapat az M44-es csomópont tiszaugi hídja felé vette az irányt, ahol a Duna Aszfalt szakemberei tartottak előadást a hallgatóknak részletesen kitérve milyen kritériumoknak kell megfelelni egy hídépítés során, és hogyan épülnek fel a munkafolyamatok a kezdéstől egészen az átadásig.


A prezentációt követően az elhangzottakat a diákok testközelből is megtekinthették ugyanis ellátogathattak a Tisza-híd építési területére is, ahol minden további kérdésükre választ kaptak. A hallgatók lendülete az utolsó napra sem hagyott alább, Pál József projektvezető keresztkérdésekkel tesztelte mennyit jegyeztek meg az előadásból a leendő szakemberek. Mondanunk sem kell, a diákok átmentek a „vizsgán”.

 

Kiderült a tökéletes aszfalt receptje

A második állomás a Hódút Kft. keverőtelepe és laboratóriuma volt, ahol Győri László a Hódút Kft. keverőtelepének vezetője és munkatársa vezette körbe a hallgatókat, részletesen ismertetve a munkafolyamatokat.

Az előadók igyekeztek a diákokat minél részletesebben beavatni a munkálatokba, elárulták mennyi folyamaton kell végigmenni a tökéletes aszfaltig, és a labor feladataiba is betekintést nyújtottak: „Létesítményünkben az útépítésben felhasználásra kerülő anyagok vizsgálatait végezzük el és keverékeket tervezünk belőle” – mondta Győri László. „A labor feladata elsődlegesen a minőségbiztosítás, a mi felelősségünk is, hogy mindig a megfelelő anyagok kerüljenek bedolgozásra”- tette hozzá.

 

Biztos kezekben az ágazat jövője

Kincses Péter főszervező elmondta, hogy a zárónap szakmai programjainak fő célja az volt, hogy a hallgatók testközelből is felmérhessék mivel fognak találkozni később a terepen.

„Őszintén szólva úgy értékelem, hogyha ezeknek a fiataloknak sikerül elhelyezkedni, a szakma jövője biztos kezekben lesz” – nyilatkozta lapunknak a főszervező. „Ezek a diákok nemcsak szakmailag vannak felkészülve, de megvan bennük a nyitottság és az érdeklődés is az ágazat minden területe felé. Ha most jól dolgoztunk, 20 év múlva ezek az emberek fogják többek között az országunk útjait építeni” – emelte ki Kincses Péter.

 

A hallgatók kisebb-nagyobb csoportokban beszélték meg az elmúlt napok élményeit egyetértve abban, hogy sokat köszönhetnek a szabadegyetemnek, és semmiképp nem hagynák ki jövőre sem.

„Nagyon sok új barátot szereztem és szerintem külön előny, hogy különböző egyetemek hallgatóival ismerkedhettünk meg, hiszen a közeljövőben együtt fogunk dolgozni”

– fejtette ki véleményét Szekeres Alexandra az Óbudai Egyetem hallgatója. „Ha jövőre is megrendezik, biztosan jelentkezek és ajánlom majd a csoporttársaimnak is.”

Karacs Réka is az elhangzottakat támasztotta alá: „Bár én a vírus miatt szkeptikusan álltam a rendezvényhez, de nagyon bántam volna, ha kihagyom. Örülök, hogy nem csak a csoporttársaim vettek részt, és nagyon köszönöm, hogy itt lehettem!”

 

Nemcsak az útépítők gazdagodtak hasznos ismeretekkel

Győri Dávid, aki az egyetlen építészmérnök tanuló volt kiemelte, hogy bár nem kifejezetten az ő szakirányának szóltak az előadások, így is nagyon sok számára hasznos dologgal ismerkedhetett meg.

„Én már több nyári egyetemen vettem részt és bár a Duna Group Szabadegyeteme először volt megtartva nagyon jól szervezett és összeszedett volt. Mivel én építészmérnök leszek az előadások nem kifejezetten nekem szóltak, de az építkezésekre való kilátogatás nekem is nagyon hasznos volt” - mondta Győri Dávid.

"Rengeteg olyan dolgot láttunk, amit máshogy nem láthattunk volna, ráadásul egy nagyon jó társaságban, ami az egyik legfontosabb.

Ezek az ismeretségek és kialakult barátságok még hasznosak lehetnek” - tette hozzá.

A szakmai előadások után az utolsó állomás a Kecskeméti Sörmanufaktúra volt, ahol Gönczi Imre tulajdonos vezette be a diákokat a sörfőzés rejtelmeibe.

Amellett, hogy kiderült milyen fajta sörök vannak részletesen elmondta, hogy is készül a sör, ezalatt pedig 7 fajta sörkülönlegességet fogyaszthattak el a résztvevők.

Kincses Péter záró beszéde után a hallgatók okleveleikkel, új barátságokkal, valamint tartalmas napokkal a hátuk mögött vidáman kezdték meg a záróestét. 

 

Galéria

GazdaságoktatásDuna Aszfalt Kft.szakemberképzésszabadegyetem