2024.03.29, Péntek
Új kiskunhalasi üzem megépítésére nyert támogatást a Merkbau
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Új kiskunhalasi üzem megépítésére nyert támogatást a Merkbau

MTI

2020.05.20. 12:19

A vállalat a versenyképesség-növelő program keretében jut a forráshoz, az üzemépítés mellett a nyílászárógyártás egy nagyobb telephelyre kerül át.

Hirdetés

Átlépte a 100 milliárd forintot a vállalkozások igénye a versenyképességi támogatásra, ezért a kormány bővítheti a versenyképességi hozzájárulások keretösszegét - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután három cégnek adott át támogatói okiratot, köztük a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek.

Az elnyert támogatásból a vállalat a nyílászárógyártást egy nagyobb telephelyre viszi át, ahol legkésőbb 2021-ben el is kezdődhetne a termelés. A Merkbau 580 millió forintos beruházása több mint 287 millió forint költségvetési forráshoz jut.

Merényi Jakab, a kiskunhalasi cég ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta, hogy a 2008-as válság után döntöttek egy hosszú távú vállalati stratégia kidolgozásáról. A válság átmenetileg visszavetette a fejlesztéseket, de a későbbiekben szeretnének majd egy ács- és asztalosüzemet is építeni.

 

Magyar Levente államtitkár átnyújtja a támogatói okiratot Merényi Jakabnak, a Merkbau Kft. ügyvezető igazgatójának (Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a jelenlegi válság nemcsak visszaesést, hanem lehetőségeket is rejt. Átalakulnak a világgazdasági szabályok és erőviszonyok, és aki most tud fejleszteni, bővíteni, versenyelőnyre tehet szert - indokolta a beruházás-ösztönzést a miniszter.

A miniszter a kormánytól újabb források megnyitását kéri a versenyképesség-növelő program számára, a program elindulása óta összesen már 540 cég igényelt támogatást.

 

A kedvezményezett cégek és a kormány képviselői az átadóünnepségen (Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)


Ezek a cégek részesültek még támogatásban

A Merkbau Kft.-n kívül  támogatásban részesült még a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelő Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft., a cég mintegy 574,5 millió forintos beruházása 287 millió forintot meghaladó állami támogatást kapott. A tervezett technológiafejlesztés növelheti a külföldi értékesítéseket, de létszámbővítést is terveznek.

Ezen kívül pedig mosonmagyaróvári székhelyű, szerelvényeket gyártó Teka Magyarország Zrt. közel 188 millió forintos fejlesztése 94 millió forintot meghaladó költségvetési hozzájáruláshoz jut. A vállalat vezérigazgatója versenyképességi fejlődését vár a gyártást korszerűsítő beruházástól, és abban is bízik, hogy az ellátási láncok várható rövidülése fellendíti a külföldi értékesítést.

üzemépítésGazdaságvállalkozásfejlesztésMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.