2024.04.16, Kedd

Segítséget kapnak a kárt szenvedett gazdák

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2019.08.09. 08:33

Bács-Kiskun megyében a hozamkieséssel érintett növénykultúrák jelentős része Lajosmizse, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kecel és Kiskőrös környékére tehető.

Hirdetés

Az Agrárminisztérium által folyamatosan fejlesztett agrárkár-enyhítési rendszer nyújt segítséget a kárt szenvedett gazdálkodóknak.
 

A 2019-es kárenyhítési évben a termelők közel 14.600 hektár területre jelentettek aszálykárt, míg az elmúlt év hasonló időszakáig, aszálykár vonatkozásában 6350 hektárnyi területre érkezett bejelentés. Idén – az őszi vetésű gabonákat sújtó csapadékszegény időjárás mellett – a tavaszi fagy, illetve a jégeső által okozott károkkal is szembe kellett néznie a termelőknek, elsősorban a meggy-, cseresznye-, kajszibarack- és őszibarack-ültetvényeken.

 

A vegetációs időszakban bekövetkezett káresemény és a növénykultúrában jelentkező hozamkiesés között ok-okozati összefüggésnek kell fennállnia, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal földművelésügyi hatáskörben eljáró szervezete ellenőrzést követően igazol. Kárbejelentés a betakarítást követően már nem nyújtható be.

GazdaságBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal